Ägarna avslöjar: Här är elbilarna med de nöjdaste ägarna

Via vår begagnatdatabas, som i dagsläget innehåller över 56.000 betyg som är satta av ägarna själva, får vi en unik inblick i hur bra vissa...

Annons
Annons

Via vår begagnatdatabas, som i dagsläget innehåller över 56.000 betyg som är satta av ägarna själva, får vi en unik inblick i hur bra vissa bilmodeller eller biltyper är. För ingen kan en bil så bra som den som lever med den varje dag.

En tydlig indikation på om man när nöjd med sin bil är om man hade gjort om köpet av den. I hela vår databas ligger genomsnittet för att göra om köpet på 87,1 procent. Men elbilsägarna verkar vara extra nöjda med sina bilar, eftersom nästa alla elbilar som är med i denna jämförelse får en långt mycket högre siffra än så. Men det finns några bilar som sladdar.

Volkswagen och Kia i botten

Ägarna av Kia e-Soul eller Volkswagen e-Golf skulle inte göra om sitt köp lika ofta som genomsnittsbilisten. 85,5 procent av e-Golfägarna skulle köpa en e-Golf igen. Om e-Golf ägarna är märkestrogna kanske de istället hittar till ID 3. För Kia e-Souls del ser det ännu värre ut. Endast 83,3 procent av de som satt betyg göra om köpet, vilket är anmärkningsvärt lågt. Det ska dock poängteras att detta gäller den första generationen Kia e-Soul, den nya har för få betyg för att kunna dra slutsatser av.

Det finns ingen jättetydlig gemensam nämnare mellan de ägare som rapporterar om strul, förutom att ett flertal nämner problem med centrallåset. En ägare skriver att han helnöjd med sin e-Soul men konstaterar också krasst att han ”med facit i hand skulle skaffat en Tesla enbart baserat på deras laddningsnätverk”.

På tal om Tesla så är ägarna av alla Teslas modeller mycket nöjda med sina bilar. Model 3 (93,1 procent) Model S (95,3 procent) och Model X (93,4 procent) ligger alla långt över genomsnittet. När man läser igenom kommentarerna som lämnats för dessa bilar är det tydligt att det är Supercharger-nätverket, drivlinorna och ”over the air”- uppdateringarna som är Teslas trumfkort.

Några återkommande klagomål finns det dock. Till exempel om krånglande dörrhandtag på Model S och Model X där dessa åker ut automatiskt. För Model 3 del handlar det oftare om småfel som funnits vid leverans, lackskador och liknande.

Franskt i topp

Men ingen av Teslorna eller någon av de andra bilarna i jämförelsen kommer i närheten av förra generationens Renault Zoe som har de allra nöjdaste ägarna. Hela 97,7 procent skulle göra om köpet. Men även solen har fläckar. Flera ägare rapporterar om att klimatanläggningen har problem med att kyla kupén när det är riktigt varmt, och omvänt värma kupén när det är kallt. 

Detta är också ett problem som vi upptäckte hos Zoe när vi testade att göra upprepade snabbladdningar med Renault Zoe, BMW i3, Hyundai Ionic Electric, Volkswagen e-Golf och Nissan Leaf.

Den nya Renault Zoe har för få betyg i vår databas för att vara med i jämförelsen.

Nedan följer hela listan.

 

Modell: Göra om köpet (procent)
Kia e-Niro 87,8
Kia e-Soul 83,3
Tesla Model 3 93,1
Tesla Model X 93,4
Tesla Model S 95,3
Hyundai Kona Electric 93,2
Hyundai Ioniq Electric 94,0
Renault Zoe   97,7
Nissan Leaf (gamla) 93,4
Nissan Leaf (nya) 93,1
VW e-Up! 90,6
BMW i3 94,3
 
Annons
Annons
Rulla till toppen