Premiär för Cupra el-Born – Seats instegselbil blir sportigt syskon till Volkswagen ID 3

Seats tilltänkta instegsversion av Volkswagen ID 3 kommer istället säljas under det exklusivare systermärket Cupra. Sportiga Cupra el-Born släpps 2021 och ska komma upp till 500 km på en laddning tack vare ett 82 kWh stort batteri.

Premiär för Cupra el-Born – Seats instegselbil blir sportigt syskon till Volkswagen ID 3

Seat kommer nu med en produktionsversion av konceptet Seat el-Born som visades upp förra året.

När konceptet avtäcktes sades det att det spanska bilmärket skulle producera El-Born som instegsversionen av Volkswagen ID 3. Prislappen lovades då bli "inte mer än 20.000 euro".

I maj rapporterades det dock att Volkswagen hade petat Seat från projektet. Istället skulle Volkswagen sköta utvecklingen av instegselbilen.

Nu blir el-Born istället systermärket Cupras första elbil. Avslöjandet kom under en presskonferens som hölls i Seats hemstad Martello under onsdagsförmiddagen.

– Jag tror att det är rätt beslut, el-Born har alla Cupra-märkets gener, svarade Cupras vd Wayne Griffiths på frågan om bilen kan släppas som en Seat ändå.

– Jag tror att alla goda nyheter för Cupra är goda nyheter för Seat, tillade han.

Återvunna material används i interiören. Den bil som visas upp är också utrustad med sportstolar och en 10 tums pekskärm.

Seat delar ännu inte med sig av många detaljer om bilens specifikation. Modellen bygger likt VW ID 3 på koncernens nya elbilsplattform MEB och kommer tillverkas parallelt med ID 3 på VW-fabriken i Zwickau.

Räckvidden ska vara "upp till 500 km" tack vare en nettobatterikapacitet på 77 kWh och 82 kWh brutto. Det motsvarar det största batterialternativet för VW ID 3, som med det har en WLTP-räckvidd på 550 km.

Angående laddning nämns bara att det ska ta 30 minuter att ladda tillräckligt med ström för att kunna köra "åtminstone 260 km".

Prestanda och dynamik ska ha varit ett "tydligt fokus" under utvecklingen. nämns dock inte, förutom att 0–50 km/h ska avklaras på endast 2,9 sekunder. Konceptbilen Seat El-Born hade likt VW ID 3 en effekt på 204 hästkrafter från en bakmonterad motor och en utlovad 0–100-tid på 7,5 sekunder.

El-Born är också utrustad med ett dynamiskt chassi kallat Dynamic Chassis Control Sport (DCC Sport) som ska ha utvecklats till MEB-plattformen exklusivt för modellen. Om koncernkollegorna på Porsche, som sedan länge erbjuder det snarlikt döpta PDCC-systemet, varit involverade i utvecklingen nämns inte.

Prislappen väntas med tanke på det exklusivare märket i nosen bli högre än VW ID 3:s 409.900 kr före premie. Cupra siktar på att starta leveransererna av el-Born i början av 2021.

 
Jag tycker Cupra el-Born ser heltuff ut!
Ja
189
18
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.