Volvo äger Sveriges första Tesla Model Y

Volvo är uppenbarligen nyfikna på Teslas senaste modell.

Annons
Annons

Volvo Personvagnar i Göteborg äger vad som förmodligen är Sveriges första exemplar av Teslas nya crossovermodell Tesla Model Y.

En vit Performance-variant med registreringsnummer XYK40N finns nämligen i Transportstyrelsens register, och ägs av Volvo Personvagnar AB Avd 91919. Transportstyrelsen bekräftar via mail till auto motor & sport att det här är det enda exemplaret som finns registrerat i Sverige just nu.

Den som beställer en Model Y hos Tesla i dag får inte sin bil levererad förrän tidigt 2021. Men Volvo har på något sätt lyckats gå före i kön. 

Enligt Transportstyrelsens uppgifter har bilen 340 kW (456 hästkrafter) och har en tjänstevikt på 2.075 kilo. Maximal lastvikt är 330 kilo, och bilen får dra en 1095 kilo tung släpvagn med B-körkort.

Att biltillverkare köper bilar av varandra för att testa dem, eller till och med skruva isär dem och se hur de är konstruerade, är ingen ovanlig företeelse. År 2017 kom det fram uppgifter om att Mercedes hyrde en Tesla Model X för att testa och skruva isär den, vilket gjorde att den var full av skador när den lämnades tillbaka.

 

Läs också:

Annons
Annons
Rulla till toppen