Tyskland kan bli först att legalisera nivå 4 självkörning

Tyskland kan bli först i världen att införa en lagstiftning för fordon med den så kallade fjärde och näst högsta nivån av självkörning. Den tyska regeringen ska just nu hålla på med ett lagförslag som kan göra tekniken laglig för kommersiellt bruk i landet redan nästa sommar.

Tyskland kan bli först att legalisera nivå 4 självkörning

Den tyska regeringen ska hålla på att förbereda ett historiskt lagförslag som kan göra kommersiella självkörande fordon lagliga i landet redan under sommaren 2021, enligt uppgifter publicerade på Automotive News Europe (ANE)

Om lagförslaget går igenom kan det bli världens första omfattande lagliga ramverk som täcker både homologering, godkännande, och vägtrafikkrav för så kallade robottaxis som kör helt utan mänskliga förare i sig.

Tyska lagstiftare verkar ha tröttnat på att vänta på FN:s regionala organ ECE. ECE, FN:s ekonomiska kommission för Europa, har tagit 3 år på sig att godkänna "ens den mest grundläggande autonoma funktionen för försäljning i EU", noterar ANE.

Tyska lagstiftare hoppas enligt ANE att få lagutkastet godkänt av Förbundsdagen, den undre kammaren av parlamentet, innan dess ledamöter tar sommarlov nästa år. Det är då lagstiftandet får ta baksätet för valkampanjande inför landets förbundsdagsval i augusti.

"Det planerade nya lagliga ramverket borde skapa förutsättningarna för att under den nuvarande lagstiftningsperioden tillåta standardiserad användning av autonoma, förarlösa motoriserade fordon på allmänna vägar, begränsade geografiskt till en definerad miljö", säger tyska transportstyrelsen KBA i en skriftlig kommentar till ANE.

Det låter med andra ord som om att robottaxis inte kommer tillåtas i hela Tyskland från en dag till en annan. Istället kommer den nya lagstiftningen möjliggöra upprättandet av speciella zoner där robottaxibilarna får köra.

"Förarlösa fordon borde tillåtas för ett brett utbud av olika applikationer utan behov för att definiera specifika användningsfall. Denna flexibilitet gör det möjligt att ta hänsyn till olika former av mobilitet", fortsätter KBA i sin skriftliga kommentar.

Lagförslaget håller nu på att revideras och är därför inte offentligt ännu. Godkänns det av Förbundsdagen skickas det vidare till det tyska parlamentet och sedan till det övre huset, Förbundsrådet, som representerar landets 16 förbundsländer.

– Det går bortom experiment med prototyper, det är uttryckligen inriktat på kommersialiseringen av autonom transport för människor och varor, säger Benedikt Wolfers som är partner på advokatbyrån Posser Spieth Wolfers & Partners och expert på fordonslag.

Tyskland antog redan 2017 en lag som tillåter förare att överlåta kontrollen av fordonet till en omborddator. Globala kontrollorgan har däremot inte kunnat komma överens om hur biltillverkare ska få sälja funktionen i viktiga marknader som EU. I juni klubbade UNECE till slut igenom "grundläggande" bestämmelser för nivå 3 självkörning som EU väntas anta inom kort.

 
Jag att tycker Sverige borde ta efter Tyskland!
Ja
25
10
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.