Northvolt säkrar ytterligare ett stort lån

Northvolt säkrar ytterligare ett stort lån

Svenska Northvolt har säkrat ett lån på 1,6 miljarder dollar, vilket motsvarar ca 14 miljarder svenska kronor. Långivarna är ett konsortium av storbanker, pensionsfonder och andra finansiella institutioner. Med detta tillskott innebär det att investeringarna i Northvolt totalt uppgår till strax över 26 miljarder svenska kronor. 

Denna finansiella skjuts ska hjälpa Northvolt att nå sitt mål att har 25 procent av den europeiska marknaden år 2030. De siktar också på att hälften av råmaterialet ska hämtas från återvunna batterier.

– Momentumet för elektrifiering har aldrig varit starkare. Våra kunder behöver stora volymer av högkvalitativa batterier med ett lågt koldioxidavtryck och Europa måste bygga en fullt utbyggd värdekedja för att tillgodose dem, säger Northvolts vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Northvolts första batterifabrik, som byggs i detta nu i Skellefteå, är planerad att öppna under nästa år. Enligt Northvolt kommer fabriken att kunna producera batterier motsvarande 40 GWh årligen.

Tidigare i sommar kom också nyheten att Northvolt säkrat en order från BMW på 20 miljarder kronor.

 

 
Kul med Northvolt.
Ja
115
10
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.