Stor Volvodominans i juli – laddbara bilar fortsätter öka

Stor Volvodominans i juli – laddbara bilar fortsätter öka

Bilförsäljningen går fortsatt på knäna, men börjar så sakteliga resa sig. Registreringssiffrorna för juli månad är inte lika dystra som de varit tidigare under våren.

- Nyregistreringarna av personbilar minskade med fyra procent i juli jämfört med juli förra året. Det är en mindre nedgång i jämförelse med de senaste månaderna 2020. Under andra kvartalet i år minskade registreringarna med 37 procent mot föregående år. Återhämtningen i juli förklaras till stor del av att biltillverkningen kommit igång i många länder och att man har kunnat leverera bilar och beta av de orderstockar som byggts upp innan coronakrisen slog till. Hittills i år har personbils-registreringarna minskat med 22,5 procent,säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

I juli förra året stod laddbara bilar för tio procent av nyregistreringarna. Under juli 2020 var andelen laddbara bilar 3 av 10 – en ordentlig ökning som är helt i linje med trenden de senaste månaderna.

- Laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, går fortsatt starkt och svarade för 29,5 procent av personbilsregistreringarna i juli. Det är tre gånger högre andel jämfört med andelen i juli förra året som var tio procent. Hittills i år är andelen laddbara bilar 26,5 procent jämfört med 11,2 procent samma period förra året. Prognosen om en andel på 30 procent laddbara bilar ligger kvar. En effekt av den ökade andelen laddbara bilar är att de genomsnittliga koldioxidutsläppen från nya personbilar har minskat med 15 procent hittills i år jämfört med samma period ifjol, säger Mattias Bergman.

Om man går in och kikar på modellnivå är det väldigt mycket Volvo. På topp fem-listan hittar vi 4 Volvomodeller och det är bara Kia Niro som kan bryta Volvodominansen och slå sig in på en fjärdeplats. Något överraskande finner vi den bäst säljande Volkswagenmodellen Golf först på sjätteplats i försäljningsstatistiken.

Topp tio-listan i juli 

Modell: Antal registrerade bilar:
Volvo S/V60 1.452
Volvo XC60 1.077
Volvo XC40 1.051
Kia Niro 936
Volvo S/V90 850
Volkswagen Golf 838
Kia Ceed 835
Volkswagen Passat 705
Volkswagen Tiguan 533
Skoda Octavia 483
 
Min nästa bil blir en laddhybrid.
Ja
56
93
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.