Hyundai Kona har nått drömgränsen: Över 100 mil på en laddning

Det går, om man har en fjäderlätt högerfot, att köra 100 mil på en laddning i en Hyundai Kona Electric.

Hyundai Kona har nått drömgränsen: Över 100 mil på en laddning

Hundra mil på en laddning får vi nog att betrakta som en rejäl milstolpe för alla elbilar. Tekniken har inte riktigt tagit oss ditt än och än så länge finns ingen elbil som klarar den distansen med vanlig körning. Men är förutsättningarna de rätta så går det faktiskt, det har Hyundai bevisat.

Hyundai tog nämligen med sig tre Kona Electric till den tyska banan Lausitzring söder om Berlin för att försöka kräma ur 100 mils räckvidd ur dessa. Resultatet? En bil kom 101,8 mil, en kom 102,4 mil och den bäst presterande lyckades köra 102,6 mil.

Eftersom Hyundai Kona Electric har ett batteripaket på 64 kWh, blir genomsnittsförbrukningen under körningen 6,24 kWh/100 km för den vinnande bilen. Nästan lika låg var medelhastigheten för loppet – mellan 29 – 31 km/h.

 

Laddluckorna klistrades igen för att säkerställa att ingen fuskladdning förekom.

Det är naturligtvis oerhört osannolikt att någon skulle fixa detta under verklig körning, men enligt Hyundai kan vi lära oss mycket av detta test.

– Hyundai Kona Electric visar med detta sin potential när det kommer till effektivitet, samt att räckviddsångest kopplat till elbilar snart borde vara ett minne blott, säger Jürgen Keller, vd på Hyundai Tyskland.

Körningen tog totalt nästan 35 timmar utspritt på tre dygn och 36 förarbyten. Alla tre bilarna var original från fabrik. Under körningen var AC och infotainmentsytemen avstängda för att all tillgänglig ström skulle gå till att driva bilen framåt. Endast lyktorna var tända för att testet, i teorin, skulle kunna göras om på öppen väg.

Du kan läsa mer om testet här.

 
Imponerande!
Ja
104
35
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.