Nytt förslag: Klimatbonusen kan krävas tillbaka efter fem år

Regeringen vill minska exporten av laddhybrider och elbilar genom att kunna kräva tillbaka klimatbonusen. "Det kommer aldrig att fungera", säger tjänstebilsexpert.

Nytt förslag: Klimatbonusen kan krävas tillbaka efter fem år
Var fjärde klimatbonusbil exporteras, främst till Norge. Det vill Regeringen sätta stopp för.

Under 2019 exporterades var fjärde klimatbonusbil utomlands, främst till Norge. Regeringen skriver i en promemoria att Sveriges omställning till en fordonsflotta som inte är beroende av fossila drivmedel fördröjs av detta och att svenska skattepengar subventionerar grannländernas omställning.

Regeringens förslag innebär att den som fått klimatbonusen också ska ansvara för att bilen finns kvar i landet fem år senare, annars blir hen återbetalningsskyldig. Detta gäller även om bilen bytt ägare.

– De har haft otur när de tänkte. Det här kommer aldrig att fungera, säger tänstebilsexperten Ronny Svensson, vd på Ynnor AB.

– Här försöker Regeringen undvika att folk ska fuska, men det kommer att skapa mer fusk, säger Ronny och berättar att det går att kringgå återbetalningskravet genom att sätta upp ett inköpsbolag och sedan lägga ner det. Då finns det ingen som kan krävas på klimatbonusen efter fem år.

Ronny Svensson, vd på Ynnor. Foto: Adam Haglund

Ett annat problem med förslaget är att den ursprungliga köparen kan tvingas att kräva efterföljande ägare på klimatbonusen i flera led.

Förslaget från Regeringen ska ut på remissrunda till en lång rad instanser som ska yttra sig före den 23 november.

– Jag tror inte att förslaget kommer att gå igenom som det är nu, säger Ronny Svensson.

Han påpekar att bonus-malus-systemet snart ska göras om och förenklas som en del i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna. Då kan problemet med klimatbonusen komma att lösas.

– Jag tycker att det är förfärligt att så många klimatbonusbilar exporteras. Då är det bättre att bonusen slopas – den har redan spelat ut sin roll. Vi har redan fått många många laddhybrider och elbilar på marknaden, vilket var tanken med bonusen. För företagen är det förmånsvärdet som det viktiga, säger Ronny Svensson.

Ronny Svensson kan också se alternativa lösningar, som att den som exporterar bilen ska betala tillbaka bonusen eller att bonusen betalas ut månadsvis.

– Gör om och gör rätt, tycker Ronny Svensson.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Skrota förslaget!
Ja
279
23
Nej