Här är Volvos kommande modeller – ny elbil på gång

Nya modellerna XC100 och C40 på ingång.

Här är Volvos kommande modeller – ny elbil på gång
Volvos första elbil XC40 Recharge kommer nu i höst.

Volvo Cars har högt uppsatta mål för framtiden. Redan år 2025, ska hälften av alla nytillverkade Volvobilar vara elbilar. Ett rejält mål med tanke på att Volvos första elbil, XC40 Recharge, lanserades så sent som i höstas. 

Läs mer: Provkörning – Volvo XC40 P8 Recharge

Men under de kommande fem åren ska Volvo presentera en ny elbil varje år. Så när almanackan visa 2025 så ska det alltså finnas fem eldrivna Volvomodeller att välja bland.

Nedan följer en lista på vilka bilar som väntas komma och när, men också vad som händer med de Volvomodellerna som redan finns på programmet.

Volvo XC100

Det har pratats länge om att Volvo skissar på en ny flaggskeppsmodell som skulle kunna heta XC100. I våras rapporterade vi om att XC100 kommer att byggas som en förlängd XC90 i likhet med exempelvis BMW X5/X7 och Mercedes GLE/GLS. En större och lyxigare variant helt enkelt som framförallt ska appellera till amerikanska köpare.

Produktionen av XC100 väntas dra igång i fabriken i amerikanska South Carolina 2023 och stå färdig i slutet av samma år.

 

Volvo S/V90

Volvo S/V90 fick en facelift tidigare i år och kommer förmodligen leva kvar i sin nuvarande form fram till 2023 och då komma ny och helt nystöpt baserad på SPA2-plattformen. Förhoppningsvis då också som elbil. Den tillverkare som är först ut med en eldriven kombimodell kommer troligtvis kunna skörda mycket frukt i alla fall i Sverige.

Concept XC Coupé.

Volvo C40 

Nästa år bli det riktigt intressant. Då kommer nämligen den modell som troligtvis får namnet C40 – en elbil som storleksmässigt tar över efter V40 och som ska byggas på CMA-plattformen precis som XC40 och Polestar 2. Därmed kan det tänkas att drivlina och batteripaket som hos sina koncernsyskon.

Designen vet vi inte så mycket om ännu, men Automotive News skriver att den får ett svepande tak och en mer aerodynamisk front sedan den inte behöver en klassisk kylargrill. Det ryktas dock om att C40 ska få en förbränningsmotor också, så det lär bli någon typ av kompromiss i fronten.

 

Volvo XC60

Volvo XC60 är Sveriges bäst säljande suv just nu och nära varannan XC60 som sålts i år har varit en laddhybrid. En facelift är att vänta först under andra halvan av nästa år, och med den är det möjligt att XC60 får det Google-utvecklade infotainmentsystem som idag finns i Polestar 2.

 

Volvo S/V60

De modeller som sålt bäst i Sverige i år är Volvo S/V60 där V60 står för den absoluta majoriteten av de sålda bilarna. Nästa uppdatering på dessa modeller sker sannolikt under 2022.

Volvo XC90

Nästa generation av XC90 blir den första att rulla på SPA2-plattfomen. Produktionen ska ske i fabriken i South Carolina, där Volvo sedan tidigare bygger S60. Vi har tidigare rapporterat om att nästa generation XC90 blir fullpackad med ny teknik i form av Lidar-sensorer och "over the air"- uppdateringar.

Tanken var att dessa uppdateringar skulle komma under 2021 men har nu skjutits fram till 2022.

 

Volvo XC40

Volvos första elbil kommer att bära XC40-skrud och ska vara klar nu i höst. I likhet med sitt syskon Polestar 2 får den ett Googleutvecklat infotainmentsystem. Drivlinan är också densamma som hos Polestar 2 vilket innebär 408 hästar och fyrhjulsdrift.

 
En eldriven V90 hade inte varit dumt.
Ja
435
143
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.