Elsuven Volkswagen ID.4 har börjat byggas

Världspremiär om en månad – men redan nu är produktionen igång.

Annons
Annons

Volkswagen-gruppen siktar på att bli störst på elbilar i världen. Därför plöjer man ned hiskeliga 33 miljarder euro i elbilsutveckling fram till 2024. 11 av dessa miljarder tillfaller bilmärket Volkswagen och så sakteliga börjar satsningarna bära frukt.

Första elbilen på en nya elbilsplattformen MEB, ID 3, står på tröskeln till att börja levereras till kunder och den efterföljande elbilen – med det följaktiga namnet ID 4 har nu börjat byggas i Volkswagens elbilsfrabrik i tyska Zwickau.

– Efter ID.3 kommer nu den andra modellen baserad på elbilsplattformen MEB. Bilen kommer att byggas och säljas i Europa, i Kina och senare även i USA. Vi skalar på detta sätt upp MEB-plattformen globalt och lägger den ekonomiska grunden för framgång med ID.-familjen, säger Volkswagens vd Ralf Brandstätter.

Precis som Ralf Brandstätter är inne på så byggs ID 4 precis som ID 3 på MEB-plattformen. Även Skodas kommande elsuv Enyaq är byggd på den plattformen och kommer bli något av en tvåäggstvilling till ID 4.

– Vi följer vår plan för utvecklingen av Volkswagens e-mobilitet. ID.3 följs nu av ID.4. Med tanke på de senaste månadernas stora samhällsutmaningar är det en exceptionell prestation att framgångsrikt starta serieproduktionen av ID.4. Min uppskattning och mitt tack går särskilt till Volkswagen-teamet i Sachsen och alla i ID.-teamet. Den andra modellen i ID.-familjen rullar redan av monteringslinjen där det tills nyligen byggdes bilar med förbränningsmotorer, säger Volkswagens elbilschef Thomas Ulbrich.

Volkswagen menar att ID 4, suvkarossen till trots, har en dragkoefficient (cd-värde) på 0,28. Bättre än Jaguar I-Pace som har ett cd-värde på 0,29, men sämre än Tesla Model X som har ett cd-värde på 0,24.

Hur som helst pratar Volkswagen om en WLTP-räckvidd på över 50 mil. Exakta WLTP-siffror och andra tekniska specifikationer lär vi få vid världspremiären av ID 4 som sker i slutet på september.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen