Enklare betalsystem för elbilsladdning på gång

Regeringen vill att det ska bli enklare att betala för att ladda sin elbil vid publika laddstationer. För att slippa behöva ta i hårdhandskarna kallade man därför under onsdagen flera bransch- och intresseorganisationer till ett rundabordssamtal. Förhoppningen är att en lösning nu ska kunna vara på plats i början av nästa år.

Enklare betalsystem för elbilsladdning på gång

Det är för krånglig att ladda elbilen på publika laddstationer, tycker regeringen. Det krävs idag många olika laddkort, RFID-taggar och mobilappar för att kunna få tillgång till alla olika aktörers laddstolpar. Vanlig kortbetalning är i regel inte möjlig, till skillnad från landets bensinmackar.

Nu kan däremot en lösning för den röriga marknaden till slut vara på gång. Regeringen anordnade under onsdagen ett rundabordssamtal med flera bransch- och intresseorganisationer för att hitta en lösning. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman höll i samtalet.

– Vi har snart fler laddplatser i Sverige än vi har tankställen. Ändå har vi en väldigt bred flora av betalsätt och betalningsmodeller för att ladda sitt fordon medan vi har enkla betalningsmodeller för att tanka. Det är naturligtvis ett hinder för en fortsatt positiv elbilsutveckling, säger Anders Ygeman till Recharge.

Enligt Anders Ygeman ska deltagarna ha haft en "väldigt gemensam problembild". Man kom under dagen överens om att branschen nu ska arbeta fram förslag för en enhetlig betallösning. Beslut ska sedan tas vid ett framtida möte.

När detta möte ska hållas är ännu inte fastställt, men förhoppningen är att en lösning ska kunna vara på plats i början av nästa år.

Regeringen har som delfinansiär av laddstationerna via Klimatklivet möjlighet att ställa krav på företagen som tar emot stödet för att bygga stationer. Man kan även ta i med hårdhandskarna och lagstifta, men det vill man helst undvika.

– Så länge som branschen själv tar ansvar är det en mycket bättre lösning eftersom det då kommer vara mycket enklare att ändra lösningar i takt med at tekniken utvecklas i både fordonen och betalningstekniken, säger Ygeman.

– Jag hoppas att vi i början av nästa år ska kunna ha en enhetlig betalningslösning.

Inbjudna till mötet var Bil Sweden, Gröna bilister, Power Circle, 2030-sekretariatet, Eon, Ellevio, Vattenfall, Energimyndigheten, Trafikverket och Svenska institutet för standarder.

 
Bra! Det är för krångligt att ladda på publika laddstationer idag.
Ja
111
4
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.