Toyotas nya batteri ska ge 100 mils räckvidd

Toyota har börjat utveckla en ny typ av batterier som har sju gånger högre energitäthet än vanliga litiumjonbatterier. De kallas fluoridjonbatterier.

Annons
Annons

Utvecklingen sker tillsammans med universitetet i Kyoto. Forskarna uppger att ett normalstort batteripaket ska kunna ge en räckvidd 100 mil, rapporterar Electrive från en Nikkei-rapport.

Fluoridjonbatterier kallas även FIB och genererar elektricitet genom att transportera fluoridjoner från en elektrod till en annan genom en elektrolyt som leder fluoridjonerna. Fördelen är att flera elektroner per metallatom kan överföras, vilket förklarar den höga energitätheten.

Toyota är inte först med FIB. Forskare vid Karlsruhe Institute of Technology eller Helmholtz Institute i Ulm utvecklar och testar också sådana celler. 

Det finns också nackdelar med fluoridjonbatterier. Batterierna måste håll hög temperatur för att fungera. Och det får i sin tur elektroderna att expandera. 

För att lösa problemen använder forskarna en legeringen av kobolt, nickel och koppar. Tyvärr är kobolt en konfliktmetall som många batteri- och biltillverkare vill sluta med.

Forskarna tror inte att fluoridjonbatterierna kan komma i produktion förrän om minst 10 år.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen