Volvo petat från tronen – Kia Niro sålde bäst i augusti

Var tredje ny bil laddbar, stark start för Polestar 2.

Volvo petat från tronen – Kia Niro sålde bäst i augusti
XC60 var den bäst säljande Volvomodellen under augusti.

Det går fortfarande trögt, men den nedåtgående kurvan är inte lika brant längre. Så skulle man kunna sammanfatta nyregistreringssiffrorna för augusti som Bil Sweden publicerat idag.

Och precis som det sett ut tidigare under året så är det de laddbara bilarna som fortsätter att ta mark. 29 procent av de nyregistrerade bilarna under augusti var laddbara, att jämföra med augusti förra året så samma siffra var på 8,9 procent. 

– Andelen laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, fortsätter att ligga på höga nivåer och svarade för 29 procent av personbilsregistreringarna i augusti. Det är mer än tre gånger så hög andel som i augusti förra året då andelen var 8,9 procent. Hittills i år är andelen laddbara bilar 26,9 procent jämfört med 10,9 procent samma period förra året. Vår prognos från i början på året om en andel på 30 procent laddbara bilar i år ligger fast. Den ökade andelen laddbara bilar har positiva effekter på kodioxidutsläppen från nya bilar som minskat med 16 procent hittills i år jämfört med samma period ifjol, och hittills i år är 100 g/km, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden.

Sammantaget minskade nybilsregistreringarna med strax över 13 procent i augusti, jämfört med augusti förra året. Men det är ändå ett lite trendbrott sett till året i stort.

– Registreringarna av nya personbilar minskade med 13,4 procent i augusti jämfört med augusti förra året, som var den näst bästa augustimånaden någonsin för personbilar. Även om det är fortsatta minussiffror ser vi tecken på en återhämtning jämfört med det mycket svaga andra kvartalet då registreringarna minskade med 37 procent jämfört med samma period ifjol. Den återhämtning som vi nu ser förklaras av att biltillverkningen kommit igång i många länder och att man har kunnat leverera bilar igen. Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 21,3 procent och lätta lastbilar har minskat med 45,7 procent, säger Jessica Alenius

Volvo omkört – S/V60 inte längre bäst säljande modell

Topplistan för de bäst säljande bilarna de senaste månader har varit ganska förutsägbar läsning. Det har varit Volvo S/V60 i topp, och sedan några skiftningar där bakom. Men i augusti hände något. Volvo S/V60 återfinns först på femte plats, och bästa av alla sålde istället Kia Niro med 1.222 exemlpar. Strax bakom hittar vi Volkswagen Golf med 1.160 sålda enheter innan det XC60 försvarar Volvos färger med en tredjeplats, och 1012 sålda bilar.

Polestar 2 sålde bättre än Tesla Model 3

Vad det gäller elbilar var det åter igen Kia i topp – e-Niro såldes i 358 exemplar under Augusti. Andra bäst säljande elbilen var Polestar 2 som registrerades i 268 exemplar, 33 fler än Tesla Model 3 på 235 sålda bilar.

 

 

 
Kul för Kia.
Ja
135
29
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.