Nytt avdrag för installation av laddstolpe – staten tar halva kostnaden

Det gröna avdraget ska fungera på samma sätt som RUT- och ROT-avdraget.

Nytt avdrag för installation av laddstolpe – staten tar halva kostnaden

Från årsskiftet blir det billigare för hushållen att installera solceller och laddstolpe. Med det som kallas "Det gröna avdraget" satsar regeringen och samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet 200 miljoner kronor per, rapporterar Sveriges Radio.

Avdraget fungerar på samma sätt som RUT- och ROT-avdraget, det vill säga att avdraget görs direkt på fakturan. Man behöver alltså inte ansöka om något bidrag. För installation av laddstolpe av avdraget 50 procent av kostnaden och för solceller 15 procent, med ett årligt tak på 50.000 kronor. 

– Det gröna avdraget är ju uppbyggt på precis samma sätt som RUT- och ROT-avdraget, det vill säga att man gör avdrag direkt på fakturan. För det gröna avdraget finns det då ett tak på 50 000 kronor per år. Där man kan göra avdrag med 15 procent för solceller och 50 procent vad gäller exempelvis laddstolpe. Och skulle det kosta mer pengar för staten får man skjuta till de pengarna, precis som man gör med RUT och ROT, säger Centerpartiets Annie Lööf till Sveriges Radio.

När det gröna bidraget införs vid årsskiftet försvinner också det statliga bidrag som man som privatperson kan ansöka om vid installation av solceller.

 
Jag kommer definitivt installera laddstolpe nästa år.
Ja
94
45
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.