Scania lanserar sina första eldrivna lastbilar

Scania har utvecklat en helt elektrisk lastbil och en laddhybrid. Ellastbilen har en räckvidd på 25 mil och är främst tänkt för stadstrafik.

Scania lanserar sina första eldrivna lastbilar

Planen är att även erbjuda helt elektriska lastbilar för långa distanser. De kommer om något år och ska vara anpassade för att snabbladdas under den förarens obligatoriska vilostund på 45-minuter.

Den nya helt elektriska lastbilen med 25 mils räckvidd säljs i två olika hytter (L och P), varav den ena är särskilt utformad för stadstrafik.

P- och L-hytt. Den senare är särskilt anpassad för stadstrafik.

Elmotorn ger 310 hästkrafter och 1.300 newtonmeter. Under kortare perioder kan motorn leverera 400 hästkrafter och 2.000 newtonmeter.

Elmotorn är tyst, vilket är bra i stadstrafik.

– Det tysta läget och den anmärkningsvärda accelerationen som 2.200 Nm vridmoment ger en helt annorlunda och spännande körupplevelse, säger Scanias VD och koncernchef Henrik Henriksson.

Kunderna kan välja antingen fem eller nio batterier, det senare för en räckvidd på upp till 250 km på en enda laddning. Batterierna kan laddas med 130 kW DC med hjälp av en CCS-kontakt.

Laddningstiden är 55 minuter för bilar med fem batterier och 100 minuter med nio batterier. Batterierna laddas även under färd genom regenerering av bromskraften.

Laddhybriden har konventionell dieselmotor för de långa distanserna och elmotor för stadskörning.

Laddhybrid-lastbilen finns också med P- eller L-hytt. De har en konventionell dieselmotor för längre färder och kan köras 60 km på el vid behov, till exempel i stadstrafik där det kan råda miljözoner och det är bra om motorn är ljudlös.

Den är utrustad med tre batterier vilket ger en kapacitet på 90 kWh. Laddningstiden från noll till 80 procent är cirka 35 minuter.

Elmotorn ger 157 hästkrafter och de matchande dieselmotorerna ger mellan 280 och 360 hästkrafter.

Vad bra! Äntligen laddbara lastbilar från Scania!
Ja
129
15
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.