Stor skillnad i förbrukning mellan olika elbilar

Det svensk-norska elbolaget har undersökt förbrukningen för en lång rad elbilar. Det visar sig bland annat att Audi E-tron drar 50 procent mer än BMW i3.

Annons
Annons

Överst på listan över de mest energieffektiva bilarna hittar vi Hyundai Kona. Den kostar 1,53 kr per mil i elförbrukning med sommarens låga elpris.

Sträckan Stockholm – Göteborg på omkring 47 mil kostar 72 kronor i energi för Hyundai Kona som är den snålaste bilen i testet. Snittförbrukningen är 16 kWh per 100 km

Törstigast är Audi E-tron som drar drygt 50 procent mer, 24,3 kWh per 100 km. Elkostnaden per mil hamnar på 2,32 kronor.

Skillnaden i total milkostnad skiljer betydligt mer eftersom Audi E-tron har dyrare service och försäkring, men framförallt är värdeminskningen betydligt högre.

Topp tio mest energieffektiva bilarna – från mest effektiva: 

 
Stor skillnad i förbrukning mellan olika elbilar

Topp 5 minst energieffektiva bilarna – från minst effektiva:

 
Stor skillnad i förbrukning mellan olika elbilar

– Listan visar vilka elbilar som är billigast och dyrast att ladda. Men, det är viktigt att tänkapåattprisernavarierar. Siffrorna i vår lista är baserat på det här årets elpriser, som i perioder varit historiskt låga. Men även om elpriserna eventuellt kommer att öka så kommer bilarna som är i topp på listan fortsatt vara de mest energieffektiva och prisvärda alternativen, säger Edgeir Vårdal Aksness, en av grundarna till Tibber.

 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen