Stor skillnad i förbrukning mellan olika elbilar

Det svensk-norska elbolaget har undersökt förbrukningen för en lång rad elbilar. Det visar sig bland annat att Audi E-tron drar 50 procent mer än BMW i3.

Stor skillnad i förbrukning mellan olika elbilar

Överst på listan över de mest energieffektiva bilarna hittar vi Hyundai Kona. Den kostar 1,53 kr per mil i elförbrukning med sommarens låga elpris.

Sträckan Stockholm – Göteborg på omkring 47 mil kostar 72 kronor i energi för Hyundai Kona som är den snålaste bilen i testet. Snittförbrukningen är 16 kWh per 100 km

Törstigast är Audi E-tron som drar drygt 50 procent mer, 24,3 kWh per 100 km. Elkostnaden per mil hamnar på 2,32 kronor.

Skillnaden i total milkostnad skiljer betydligt mer eftersom Audi E-tron har dyrare service och försäkring, men framförallt är värdeminskningen betydligt högre.

Topp tio mest energieffektiva bilarna - från mest effektiva: 

 

Topp 5 minst energieffektiva bilarna - från minst effektiva:

 

– Listan visar vilka elbilar som är billigast och dyrast att ladda. Men, det är viktigt att tänkapåattprisernavarierar. Siffrorna i vår lista är baserat på det här årets elpriser, som i perioder varit historiskt låga. Men även om elpriserna eventuellt kommer att öka så kommer bilarna som är i topp på listan fortsatt vara de mest energieffektiva och prisvärda alternativen, säger Edgeir Vårdal Aksness, en av grundarna till Tibber.

 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Trots den högre förbrukningen kör jag helre Audi E-tron.
Ja
102
96
Nej