Tesla Battery Day: Tesla Model S Plaid och helt ny battericell

En helt ny battericell, Tesla Model S blir ännu snabbare och får längre räckvidd. Dessutom ny folkelbil för 25.000 dollar. Här är bästa nyheterna från Teslas Battery Day.

Tesla Battery Day: Tesla Model S Plaid och helt ny battericell
Teslas nya 4680-battericell.

Tesla Model S Plaid. Så heter den nya flaggskeppsversionen av Model S. Just det är egentligen ingen nyhet, utan den Plaid-drivlinan med sina tre motorer har det pratats om ett ganska bra tag. Men under Battery Day-presentationen igår delade Elon Musk med sig av en hel del spännande specifikationer gällande Model S Plaid.

Den kanske viktigaste – räckvidden. Över 83,6 mil (520 miles), vilket överträffar den nyligen presenterade Lucid Air som har en EPA-räckvidd på 517 miles. Tesla Model S Plaid ska, enligt Elon Musk, ha den snabbaste accelerationen i en produktionsbil någonsin – 2,1 sekunder till 100 km/h. Dessutom har Model S Plaid en toppfart på 321 km/h (200 mph). 

Elon Musk berättade också att de kört med Model S Plaid på klassiska Laguna Seca förra helgen och lyckats med en varvtid på 1 minut och 30 sekunder. För att sätta det i perspektiv: Det är en tangerad varvtid med Lamborghini Huracan Performante och det är 71 hundradelar snabbare än hyperbilen McLaren P1. Och om möjligt ännu mer hisnande – nästan 4,5 sekunder snabbare än en Audi R8 V10 Plus. Hoppla.

En mer dyster nyhet kring Model S Plaid är att den dröjer till "sent 2021". Men konfiguratorn är öppen på Teslas sajt, vilket också avslöjar priset. 1.499.900 kronor – 429.910 kronor mer än Tesla Model S Performance.

 

Själva eventet hette Battery Day. Så att Tesla skulle offentliggöra något rörande batterier var inte speciellt förvånande. Och det Tesla offentliggjorde var en ny typ av battericell kallad 4680. Namnet kommer av battericellens dimensioner som är 80 millimeter hög och med en diameter på 46 millimeter.

4680-battericellerna ska kunna hålla 5 gånger så mycket energi och 6 gånger så mycket effekt som Teslas tidigare battericeller. Dessutom ske de ge 16 procent längre räckvidd.

De nya battericellerna innebär också en sänkt produktionskostnad med 14 procent per kWh. Den besparingen medför bland annat att Tesla inom tre år kommer att släppa en billig modell, som ska sitta under Model 3 i hierarkin och som ska finnas på marknaden inom 3 år. 

– Tesla kommer att släppa en lockande ny 25.000 dollarsmodell som dessutom är helt autonom, sa Elon Musk på presentationen.

 

 
Jag satt uppe och kollade.
Ja
56
100
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.