Denna Nissan Leaf kan vara din räddare i nöden

Om katastrofen är framme fungerar Nissan Re-Leaf som en rullande powerbank.

Annons
Annons

Nissan Re-Leaf är visserligen en prototyp men ändå ett fullt fungerande räddningsfordon, rapporterar Auto Express. Men inte någon ambulans eller brandbil. Istället bidrar Nissan Re-Leaf med att snabbt erbjuda elektricitet på platser där en olycka eller katastrof av något slag slagit ut strömmen.

Enligt Nissan tar det mellan 24 och 48 timmar att återfå fungerande elektricitet. Det är under den kritiska tiden som Nissan Re-Leaf kan stå till tjänst med eluttag. Den redan existerande laddkontakten har gjorts om så den också mata ut ström från batteriet. Vidare har Re-Leaf också ytterligare tre 240-voltsuttag – två vattentäta kontakter monterade utvändigt och ett uttag i bakluckan.

Batteripaketet på 62 kWh räcker för att köra en tryckluftsborr, en ventilationsfläkt, en intensivvårdsventilator och ett 100 watts LED-ljus samtidigt i 24 timmar. 

För att  Nissan Re-Leaf ska kunna ta sig fram till områden där den kan göra nytta har Nissan utrustat den med högre fjädring, plåtar som skyddar bilens underrede och batteri, bredare spårvidd, mer stryktåliga fälgar och greppvänliga däck från BF Goodrich.

Invändigt har baksätet kastats ut till förmån för förvaringsutrymme, ett utdragbart arbetsbord och kommunikationsutrustning.

Redan innan Re-Leaf fanns har Nissan Leaf assisterat vid naturkatastrofer. När en jordbävning slog ut strömmen för 4,8 miljoner hushåll i Japan 2011 vände sig räddningspersonalen till Nissan och undrade om de kunde hjälpa till med strömförsörjning. Nissan lyckades vaska fram 66 stycken Leaf som hjälpte till i räddningsarbetet.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen