Laddbara bilar fortsätter öka – nyregistreringarna slog nytt rekord i september

Elbilar och laddhybrider svarade för 34,4 procent av personbilsregistreringarna i september.

Laddbara bilar fortsätter öka – nyregistreringarna slog nytt rekord i september

September 2020 går till historien som en bra månad för nyregistrering av bilar. Jämfört med september förra året ökade antalet registreringar med 7,3 procent. De laddbara bilarna ökade mest och slog rekord genom att stå för 34,4 procent av nyregistreringarna i september.

 – Registreringarna av nya personbilar ökade med 7,3 procent i september jämfört med september ifjol. Ökningen visar på en fortsatt återhämtning i förhållande till det mycket svaga andra kvartalet, då registreringarna minskade med 37 procent jämfört med samma period förra året. Däremot har konjunkturen återhämtat sig något snabbare än vad vi bedömde i våras, vilket gör att vi justerar upp årets prognos för personbilar från 270.000 till 280.000, att jämföra med 330.000 vid årets ingång. Den återhämtning som vi nu ser förklaras till stor det av att biltillverkningen kommit igång och att man levererar bilar igen på tidigare order. Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 18,2 procent, säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Den påtagliga ökningen av laddbara bilar har haft en positiv inverkan på nybilsparkens koldioxidutsläpp. Ett av få länder i Europa där trenden går åt det hållet. Men den senaste tiden förslag om sänka bonusen för miljöklassade förmånsbilar är ett steg i fel riktning, menar Mattias Bergman.

– Den ökade andelen laddbara bilar har positiva effekter på koldioxidutsläppen från nya bilar, som hittills i år minskat med 17 procent till 99 g/km. Sverige tillhör ett av de få länder inom EU, som minskade sina koldioxidutsläpp från nya personbilar under 2019. För att den positiva trenden med minskade koldioxidutsläpp från nya bilar ska fortsätta måste styrmedlen för laddbara bilar bibehållas och utvecklas. Att sänka bonusen med i genomsnitt 10 000 kronor för laddhybrider är fel väg att gå, då de står för drygt två tredjedelar av de laddbara bilarna och är på kort sikt mycket viktiga för omställningen.

 
Kul att det vänder uppåt!
Ja
64
6
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.