BMW inför geofencing i svenska storstäder

BMW:s laddhybrider är redo för de kommande miljözonerna i Sveriges fyra största städer. När de kör in en miljözon växlar bilarna automatiskt över till eldrift.

BMW inför geofencing i svenska storstäder

Vid årsskiftet gav regeringen kommunerna klartecken att införa miljözoner där bara nyare bilar med modernare miljöteknik får köra. Miljözoner (klass 2) har hittills ritats ut i de fyra största svenska städerna (Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala).

I Stockholm klassas Hornsgatan redan som miljözon 2. Den 1 juli 2022 införs miljözon 2 i hela innerstaden.

För att laddhybrider automatiskt ska växla över till eldrift när de passerar in i en miljösätt sätter bilens navigationssystem upp virtuella geostaket säger till bilen att växla till eldrift. Tekniken kallas ofta geofencing.

BMW kallar sin teknik för BMW eDrive Zone. Funktionen håller inte bara reda på var miljözonerna finns utan säkerställer även automatiskt att laddhybriden har tillräckligt med elektrisk räckvidd för att kunna framföras i miljözonerna om en destination angetts i bilens navigationssystem som ligger inom några av dessa zoner.

 

− Många som kör laddbara bilar idag tänker inte på att slå om till helt elektrisk körning när de kommer in i redan trafiktäta miljöer. Med denna nya lösning hjälper vi nu genast tusentals svenskar att köra mer hållbart, säger Carl Lindwall, e-Mobility Specialist hos BMW Group Sverige.

Funktionen BMW eDrive Zone finns idag tillgänglig för cirka 3.000 BMW-laddhybrider i Sverige som har operativsystem 7.0. Miljözonerna visas grafiskt på bilarnas bildskärm. 

BMW eDrive Zone är standard i modellerna BMW 330e, nya BMW 530e, BMW 545e, BMW 745e och BMW X5 xDrive45e och kommande laddhybrider.

 

BMW 330e är en av laddhybriderna med stöd för geofencing.

Här ligger miljözonerna (klass 2)

I Stockholm följer zonen i stora drag vägtullarna, med undantag för exempelvis västra Kungsholmen, Essingeöarna och Norra Djurgården. Läs mer.

I Göteborg sträcker sig zonen från södra Hisingen över Älvsborgsbron och Götaälvbron ner till södra Mölndal. Läs mer.

I Malmö följer zonen Inre ringvägen, Annetorpsvägen, Limhamnsvägen bort mot Slussen och Sallerupsvägen. Läs mer.

I Uppsala sträcker sig zonen mellan Luthagsesplanaden, Engelska parken, Strandbogatan och Väderkvarnsgatan. Läs mer.

Läs mer om miljözoner på Transportstyrelsens webbplats.

 
 
 
Smart med geofencing!
Ja
44
14
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.