Forskning: Elbil billigare att äga än bensinbil

Stirra dig inte blind på inköpspriset. För att jämföra kostnaden mellan en elbil och en bil med förbränningsmotor behöver man titta på totalkostnaden som förkortas TCO (Total Cost of Ownership).[b][/b]

Annons
Annons

En avhandling från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) bevisar det som många redan pratar om – att en dyrare elbil kan vara billigare att äga en konventionell bil med lägre pris.

Det är inte bara skillnaden i drivmedel som gör skillnad. Nu när skatten höjs för bilar med högre koldioxidutsläpp än 90 gram/km och bonusen ökar för bilar med lägre utsläpp förändras totalkostnaden för bilen. Lägg även till skillnader i kostnad för service och eventuellt förmånsvärde.

I Jens Hagmans avhandling från Kungliga Tekniska Högskolan har totalkostnaden för att äga en elbil jämförts med att äga en bensin-, diesel- eller hybridbil av motsvarande storlek. Man har tittat på kostnaderna för bland annat inköp, service, skatter och drivmedel.

Resultatet från forskningen visar att det kan vara billigare att köra elbil om man tittar över tre år och om man kör minst 1.500 mil per år. Jämförelsen har något år på nacken sedan dess har det kommit ut fler elbilar, miljöbonusen har höjts och det har blivit dyrare med konventionella bilar.

Även om forskarna kom fram till att totalkostnaden var omkring 10 procent lägre för elbilen är det inte säkert att det gäller för alla köpare och elbilar. Var och en måste räkna utifrån sina förutsättningar.

Forskaren Jens Hagman pekar på två osäkerhetsfaktorer: Värdeminskning och kostnader för drivmedel. Kommer någon vilja köpa en begagnad bil som förbrukar mycket soppa och är belastad med hög skatt? Det finns en risk för en kraftig värdeminskning och skatten för diesel och bensin kan komma att höjas.

Samtidigt varierar priserna för el mycket för den som inte kan ladda hemma. Det är också något man behöver ta in i kalkylen.

Forskningen visar även att de flesta privatpersoner är fokuserade på inköpspriset och inte räknar på vad helhetskostnaden blir när de ska köpa ny bil.

– Man fokuserar väldigt mycket på inköpspriset när man köper bil. Totalkostnaden är en ganska liten del av nybilsköpsprocessen. Det kan leda till att elbilar anses dyrare än vad de faktiskt är, säger Jens Hagman på KTH till Ekot.

Studien har också tittat på bilhandlarnas incitament att sälja elbilar. I dagsläget tjänar de mindre på att sälja en elbil än en konventionell bil. 

– Det är lite lägre provision på att sälja elbilar, jämfört med vanliga bilar. Det tar också längre tid att sälja elbilarna. Kunderna har ofta lite mer frågor, till exempel kring laddning. Då kan man tänka sig att viljan att sälja de här bilarna inte är lika hög som att sälja bensin- och dieselbilar, säger Jens Hagman.

I avhandlingen föreslås flera åtgärder som kan göra det enklare för konsumenter att jämföra totalkostnaden.

Här kan du läsa mer om forskningen.

 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen