Polestar dementerar: Elbilsbrand var bara "rökutveckling"

Polestar har gått ut och dementerat den norska polisens uppgifter om att en ny Polestar 2 ska ha fattat eld under laddning i Oslo.

Polestar dementerar: Elbilsbrand var bara "rökutveckling"

Artikeln har uppdaterats.

Det var under lördagskvällen som en Polestar 2 ska ha fattat eld när den stod på laddning utanför ett bostadshus i Oslo. Brandkår tillkalades till platsen och var snabbt på plats tillsammans med polis.

– Det fanns flammor ur huven, och man kunde se utvecklingen av rök i området, sa operationschef André Kråkenes i Oslo polisdistrikt till den norska nyhetsbyrån NTB.

Ingen ska ha kommit till skada och P2:n blev inte utbränd. Bilen ska ha stått parkerad utomhus 5 meter från det intilligande bostadshuset. Bilägaren ska ha uppgett till polisen på plats att han hade hämtat ut bilen bara fyra dagar innan.

– Det är ju lite speciellt när en bil som är fyra dagar gammal börjar brinna, sa Kråkenes till NTB.

Polestar: "Rökutveckling"

Polestar dementerar nu polisens uppgifter. I ett pressmeddelande uppger tillverkaren att det inte ska ha rört sig om någon brand alls. Istället ska det ha handlat om en rökutveckling. Även bilens ägare har uttalat sig till Polestar.

– Vår granne var den som varnade oss för rökutvecklingen och tror att han har sett några gnistor. När vi kom fram till bilen rök det om den. Vi tog omedelbart strömmen och kopplade bort laddaren från bilen. Brandkåren underrättades och var på plats inom fyra minuter. När brandkåren var på plats hade röken lagt sig, säger bilägaren i Polestars pressmeddelande.

Ett team av Polestar-specialister ska ha rest från Sverige för att undersöka bilen under söndagen. Enligt tillverkaren kan man redan ha hittat orsaken till "rökutvecklingen": ett kylarvätskeläckage.

– Ett team av specialister skickades direkt från Polestars huvudkontor för att utreda och har bekräftat att avdunstad kylvätska ledde till det som upplevdes som rök. Teamet undersöker nu både orsaken till kylvätskeläckaget och vad som ledde till avdunstningen. Resultaten från Polestar uppgav också att det inte fanns några tecken på att det brann i bilen eller att felet var relaterat till huvudbatteriet. Inga liknande incidenter har inträffat på någon av de andra marknaderna där vi verkar. Vi tar denna fråga på allvar och kommer att fortsätta att undersöka detta noggrant, skriver Polestar.

Det verkar med andra ord som att felet är orelaterat till den återkallelse Polestar utfärdade för samtliga 2.200 levererade Polestar 2 i början av oktober. De återkallade bilarna ska ha problem med att de gradvis tappar effekt och till slut stannar helt under färd.

Fler än 800 av de återkallade bilarna ska finnas i Norge där det nu har sålts fler än 1.500 Polestar 2 enligt Dagens Næringsliv.

Oslopolisen ändrar sig 

Oslos polisdistrikt gick senare under måndagen ut med ett pressmeddelande där man backade från det tidigare uttalandet om att det synts flammor under bilens huv.

– Efter närmare genomgång av informationen har polisen inte täckning för att säga att det stod flammor under huven. Det var heller inte teken på att bilen var utsatt för höga temperaturer. Saken är inte färdigutredd, skriver Olso polisdistrikt i ett pressmeddelande.

 
Ingen rök utan eld!
Ja
18
35
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.