Tesla aktiverar uppgraderad självkörning – och höjer priset

Tesla har börjat rulla ut en betatestversion av "Full Self-Driving" till utvalda ägare i USA som betalat för tillvalet. Elon Musk meddelar att priset för funktionen kommer höjas inom en vecka av utrullningen. I en varningstext avråds ägarna som fått uppdateringen från att förlita sig helt på systemet.

Tesla aktiverar uppgraderad självkörning – och höjer priset

Tesla inledde under onsdagsmorgonen svensk tid utrullningen av betatestet för nästa evolution av sitt självkörande system Full Self-Driving (FSD), eller "Total självkörningsförmåga" på svenska.

Elon Musk gick ut redan under tisdagen ut med att beta-uppdateringen skulle börja skickas ut över nätet. Han tillade då att utrullningen av uppdateringen kommer ske "extremt sakta och försiktigt, som det borde".

Dagen efter gick Musk även ut och tillade att priset på tillvalet kommer höjas från 8.000 dollar i USA till 10.000 redan på måndag nästa vecka. Det sköt han dock upp till torsdag i ett senare tweet där han också tillade att samma prissökning kommer ske när uppdateringen släpps i andra länder.

Funktionen har funnits som tillval länge till Teslas modeller och kostar i skrivande stund 77.700 kronor i Sverige. Funktionerna som listas på Teslas hemsida för den nuvarande versionen av FSD är följande:

  • Navigera med Autopilot: automatisk körning från påfart till avfart, inklusive trafikplatser och omkörning av långsammare fordon.
  • Automatiskt körfältsbyte: automatiska körfältsbyten vid körning på motorväg.
  • Autoparkering: både fickparkering och vinkelrät parkering.
  • Summon: Parkera och kör fram din bil automatiskt.

Systemet uppfyller idag den så kallade andra nivån av fem för självkörning, som fortfarande kräver att föraren alltid är beredd att ögonblickligen ta över körningen.

Enligt en varningstext som inkluderas i uppdateringen gäller det även för den nya betaversionen. Tesla uppmanar förarna att vara uppmärksamma och skriver att bilen "kan göra fel vid värsta tänkbara tillfälle". Föraren "måste ha händerna på ratten och uppmärksamheten på vägen".

Samtidigt har Elon Musk tidigare sagt att Tesla är nära ett genombrott med systemet och kommer nå den femte och högsta nivån redan i år. De uttalandena har dock mötts av hård kritik från flera experter.

Tesla-ägaren Brandon la snabbt ut klipp på sina testkörningar med FSD både på Twitter och Youtube. Det märks i dessa att systemet är bättre än tidigare, men att Tesla fortfarande har lite problem att lösa innan FSD kan lanseras brett. I videon nedan ser vi hur betatestversionen funkar i stadstrafik:

 
Jag kan tänka mig att betatesta Teslas självkörning!
Ja
52
33
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.