Elektrifierade bilar kör om dieslarna – för första gången någonsin

I september registrerades fler elektrifierade bilar än dieselbilar i Europa.

September 2020 kommer gå till historien som den månad då de elektrifierade bilarna (elbilar, laddhybrider och elhybrider) för första gången registrerades i större antal än dieselbilar i Europa, enligt statistik från analysföretaget Jato Dynamics.

Under september stod elektrifierade bilar för 25 procent av registreringarna, och ökade i antalet bilar räknat med 139 procent från september förra året till 327.800 registrerade bilar. Det är första gången de elektrifierade bilarna registrerades i över 300.000 bilar och hade med det en större marknadsandel än dieselbilar – 25 procent mot 24,8 procent.

Dieselbilarnas tapp ned till under 25 procent är också historiskt och innebär att dieselbilar gått från över 50 procent i marknadsandelar 2010 till knappt en fjärdedel i september i år.

 

 

– Skiftet från förbränningsbilar till elektrifierade bilar har äntligen tagit fart. Även om detta till väldigt stor del beror på ekonomiska styrmedel, finns det också en trend att konsumenterna är redo att gå över till dessa nya tekniker, säger Jato Dynamics chefsanalytiker Felipe Munoz. 

Av alla elektrifierade bilar så stod elhybriderna för 53 procent av elhybrider, resten alltså elbilar eller laddhybrider. Den bäst säljande elbilen i Europa i september blev Tesla Model 3 följt av Renault Zoe och Volkswagen ID.3.

Bland laddhybriderna sålde Mercedes A250e bäst följt av Volvo XC40 och Audi Q5.

Intressant också att notera att det registrerades fler Tesla Model 3 i Europa i september än Toyota Corolla.

 
Kul!
Ja
123
33
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.