VW-chefen: En seger för Biden skulle passa vår strategi bättre

En presidentvalsseger för Joe Biden skulle passa Volkswagens satsning på att masstillverka elbilar över hela världen bättre, säger vd:n Herbert Diess.

Annons
Annons

Volkswagen verkar hellre se att demokraten Joe Biden vinner över Donald Trump i det pågående amerikanska presidentvalet, i alla fall om de ska kunna fortsätta sin globala satsning på elbilar. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters idag.

– Ett Demokratiskt program skulle vara mer anpassat till vår världsomspännande strategi för att bekämpa klimatförändringar och skifta till eldrift, sa Diess under en webbsändning anordnad av Bloomberg under torsdagsmorgonen svensk tid.

Joe Biden ser ut att röra sig allt närmre en seger i det amerikanska presidentvalet i takt med att rösterna räknas i de olika delstaterna. I skrivande stund leder Biden i fler delstater än Trump. Men, det kan ännu komma att ändra sig.

Volkswagen satsar just nu hårt på att lansera elbilar i Kina, USA och Europa. I Europa har man precis rullat ut sin ”folkelbil” ID 3 som snart följs av fler modeller.

VW:s förhoppning är att man ska kunna dra nytta av stordriftsfördelar – att större produktionsvolymer sänker enhetspriserna – för få ner prislappen på batteridrivna fordon.

– Förenta Staterna, när det kommer till marknadsandelar, är den svagaste regionen i världen, sa Diess under webbsändningen.

Diess tillade att Volkswagen har etablerat en förtroendefull relation med Trump-administrationen och att risken för handelsspänningar mellan USA och andra delar av världen finns kvar även om Biden vinner.

Enligt Diess vill lagstiftare från alla amerikanska partier ombalansera handelsförhållanden med andra länder för att både jobb och investeringar ska återvända till USA.

– Diskussionerna skulle finnas kvar. Du har alltid handelsobalanser, som är ett bekymmer för vissa nationer, sa Diess.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen