Stora utsläpp av gasen vätefluorid (HF) är farligt eftersom gasen kan tränga igenom huden. Det har funnits en oro att räddningspersonalens skyddsdräkter och andningsmasker inte ska ge tillräckligt skydd.
Nu visar en studie som genomförts vid det svenska institutet Rise att mängden vätefluorid som frisläpps är mindre än befarat. En franskt forskningsprojekt har kommit till liknande resultat som Rise.
Rise har eldat upp flera elbilar och mätt utsläppen. De har har också eldat upp en bil med förbränningsmotor som referens. Den bilen var en skåpbil av samma modell som en av elbilarna.
Om man jämför de både skåpbilarna, en elbil med ett batteri på 40 kWh och en bil med 44 liter diesel i tanken, så är det stora skillnader i mängd vätefluorid i brandgaserna. Elbilen gav upphov till 573 gram vätefluorid och dieselbilen gav 11 gram.
Det kan låta mycket med 573 gram vätefluorid, och det är det, men det ska sättas i relation till tidigare uppgifter från Chalmers om att en elbil ska ge upphov till 2 till 20 kilo vätefluorid.
Ola Willstrand, projektledare på Rise, tror att skillnaderna i resultat beror på att Chalmers bara eldade enskilda battericeller och sedan interpolerade upp uppgifterna att gälla en hel bil istället för att som Rise elda upp riktiga bilar.
– Man vet att gasen är farlig och har gjort ett ”worst case”-antagande. Det är sunt ur säkerhetssynpunkt att inta en ganska försiktig hållning. Men frågan är alltså om man verkligen behöver vara så försiktig, säger Ola Willstrand till Ny Teknik.
Totalförsvarets forskningsinstitut FOI genomför just nu en studie av hur räddningstjänstens larmställ står emot vätefluorid.
Det är värt att notera att det tar lång tid innan en brand når till batteriet. Ofta hinner räddningstjänsten släcka en elbilsbrand innan vätefluorid börjar läcka ut.