Rykte: Volkswagens Tesla-dräpare "Landjet" lanseras 2024

Volkswagen-koncernen ska lansera en helt nytt elektrisk flaggskeppsmodell 2024 som går under kodnamnet "Landjet", enligt uppgifter i den tyska pressen. Landjet ska säljas i olika versioner av Audi, Porsche och Bentley och ta upp kampen med Tesla Model S.

Rykte: Volkswagens Tesla-dräpare "Landjet" lanseras 2024
Medurs från översta vänstra hörnet: Audis självkörande konceptbil Aicon, Bentleys elbilskoncept EXP 100 GT, Porsche Mission E (senare producerad som Taycan) och Audis elbilskoncept Sportback Electric gömd under ett skynke.

Volkswagen ska bygga en Tesla-dräpare 2024 under sina lyxmärken Audi, Porsche och Bentley som "troligtvis" får tre sätesrader och sju sitsar, rapporterar den tyska affärstidningen Handelsblatt.

Den nya modellen går än så länge under kodnamnet "Landjet" och ska tillverkas på Volkswagens fabrik i Hannover, Tyskland. På Hannover-fabriken tillverkas idag bland annat transportbilen Transporter.

Utvecklingen av Landjet leds av ett särskilt team på Audi som går under namnet Artemis-projektet. Enligt tidigare uppgifter ska projektet resultera i en fullt digital passagerarbil som klarar av en hög nivå av självkörning. Det har tidigare spekulerats att denna blir visuellt snarlik Audis konceptbil Aicon från 2017 som var tänkt som en självkörande bil och saknade ratt.

Enligt Handelsblatt valde koncernledningen på Volkswagen att förlägga tillverkningen av Landjet i Hannover på grund av att Audis egna fabriker är för små. Tidigare i år byggde VW också om fabriken för att kunna tillverka den elektriska folkabussen ID Buzz där.

"Landjet kan gå i serieproduktion ganska snabbt i Hannover och med mindre extra ansträngning än i en Audi-fabrik", ska en VW-chef ha sagt till tidningen.

Landjet förväntas få en räckvidd på 65 mil, enligt Automotive News Europe. Audis egna version kommer lanseras först, följt av Porsche och Bentley. Det rör sig om en "Tesla-jäger" med sedankaross som ska utmana Model S enligt Handelsblatt som uppger att Landjet ska placeras över Audi A8 i modellprogrammet. Om så blir fallet skulle det gamla ryktet om Audi A9 e-tron (som skulle ha släppts i år) besannas.

VW-koncernen uppgav dock under fredagen att man kommer tillverka tre helelektriska suv-modeller i D-segmentet på Hannover-fabriken. Det uppgavs dock inte vilka märken dessa ska säljas under. Idag tillverkar koncernen bland annat D-suvarna Volkswagen Tiguan Allspace, Seat Tarraco och Skoda Kodiaq som alla huvudsakligen är förbränningsbilar.

ANE har också tidigare rapporterat att Audi ska ta över styret av Bentley från Porsche inom VW-koncernen. Porsche kan istället komma att bli delägare i Rimac i utbyte mot att den kroatiska elbilstillverkaren i sin tur blir majoritetsägare till Bugatti.

Nyheten att Bentley ska fasa ut förbränningsmotorerna till 2030 kom också nyligen. Då avslöjades det dessutom att Bentleys planerar att lansera sin första elbil 2025. Kan det vara märkets version av "Landjet"?

 
Jag tror att Landjet är en suv.
Ja
23
88
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.