Cadillac köper ut handlare som inte vill satsa på elbilar – erbjuder över 4 miljoner

General Motors satsar nu hårt på elbilar. Som del av det ska deras anrika premiummärke Cadillac bli helt elektriskt till 2030 och 2022 kommer första elbilen i form av suven Lyriq. Alla återförsäljare i hemlandet är däremot inte med på tåget.

Cadillac köper ut handlare som inte vill satsa på elbilar – erbjuder över 4 miljoner

Cadillac ska bli ett elbilsmärke till 2030 och som en del i det måste även Cadillac-handlarna i USA nu genomgå ett skifte till elbilsförsäljning inför lanseringen av elbilen Lyriq.

Moderbolaget General Motors gick förra veckan ut med att man ökar sin budget för eldrivna och autonoma fordon med 35 procent fram tills 2025. Lanseringen av Cadillac Lyriq har också skjutits fram 9 månader till början av 2022.

GM kräver därför att Cadillac-handlarna ska investera i laddare, verktyg och utbildningar för sin personal, något som kan kosta åtminstone 200.000 dollar, rapporterar Automotive News. Det är inte alla redo att göra, och nu har GM satt en tidsgräns: Handlarna har tills 30 november att besluta om de hellre vill sluta som återförsäljare – mot ersättning.

– Vi ville röra oss fort och försäkra att handlarna är redo för accelerationen, säger Mahmoud Samara, vice vd för Cadillac North America till Automotive News.
– Det här är bara ett alternativ för de handlarna som känner att elbilsresan inte passar dem.

Summorna som erbjuds ligger mellan 300.000 och 500.000 dollar (4,3 miljoner kronor), enligt anonyma uppgifter till Auto News. Cadillac har avböjt att dela med sig av de exakta summorna och villkoren och handlarna som går med på att bli utköpta omfattas även av tystnadsplikt.

Auto News noterar att erbjudandena är betydligt mer generösa än de som Cadillac erbjöd till de 400 minsta Cadillac-handlarna i USA 2016. Då sa vd Johan de Nysschen rakt ut att märket hade "för många handlare" i landet jämfört med konkurrenterna.

Nu omfattas 880 handlare. För många av de mindre som säljer få Cadillacs i månaden motsvarar 300.000–400.000 dollar så mycket som 5–10 år av intäkter från nybilsförsäljningen, enligt Mahmoud Samara.

Helt rätt av Cadillac att storsatsa på el!
Ja
157
33
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.