Milstolpen: Andelen laddbara bilar större än både bensin- och dieselbilar i november

Nytt rekord med råge för elbilar och laddhybrider – VW ID.3 är populäraste elbilen.

Milstolpen: Andelen laddbara bilar större än både bensin- och dieselbilar i november
I november registrerades 773 stycken ID.3.

Totalt sett sjönk antalet nyregistreringar under november med 12,9 procent, jämfört med november förra året. Men för laddbara bilar är det goda dagar. Hittills i år har 77.000 laddbara bilar registrerats – en ökning med 116 procent jämfört med ifjol.

– Det är glädjande, men samtidigt riskerar regeringens och samarbetspartiernas olika styrmedelsförslag att bromsa upp den positiva utvecklingen under nästa år. Det är viktigt att komma ihåg att november i fjol var en stark månad, till följd av att många passade på att köpa ny bil innan årsskiftet då den nya testmetoden WLTP infördes i Bonus-malussystemet. Hittills i år har personbilsregistreringarna minskat med 16,4 procent, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden.

Ännu ett rekord för laddbara bilar

­–  Andelen laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, fortsätter att ligga på höga nivåer och svarade för 38,7 procent av personbilsregistreringarna i november. Det är åter rekord för en enskild månad och en väsentligt högre andel än i november förra året då laddbara bilar uppgick till 14 procent. Sverige håller sig väl framme när det gäller laddbara bilar. Under de första nio månaderna i år var Sverige etta inom EU och trea i Europa, efter Norge och Island, avseende andelen laddbara bilar av de totala nybilsregistreringarna, säger Jessica Alenius.

LÄS MER: Så mycket dyrare blir tjänstebilen 2021

Volkswagen ID.3 blev den ohotat mest registrerade elbilen under november, med 773 registreringar. Trots det blev det idel Volvo på topp tre-listan på registreringarna i stort. Högst upp hamnade faktiskt Volvo XC40 följt av XC60 och S/V60.

Regeringens förslag riskerat att lägga brandfilt på laddbilarnas framfart

- Inför nästa år föreslås en rad förändringar av styrmedlen, som sänkt bonus för laddhybrider, kraftigt höjd malus även för bilar med låga koldioxidutsläpp, slopandet av den tillfälliga nedsättningen av förmånsvärdet för elbilar, laddhybrider och gasbilar samt generellt höjda förmånsvärden. Dessutom kommer förslaget som syftar till att minska exporten av klimatbonusbilar att hämma försäljningen av laddbara bilar. Vår bedömning av konsekvenserna, är att totalmarknaden minskar med tio till tolv procent 2021 för både personbilar och lätta lastbilar. Andelen laddbara personbilar förväntas bromsa in på årets nivå om 30 procent, istället för vår tidigare prognos på 40 procent av nyregistreringarna. Detta jämfört med om förslagen inte genomförs, säger Jessica Alenius.

 

 

Topp 5 laddbara bilar under november

Modell: Antal:
Volvo XC60   791
Volkswagen ID.3  773
Volvo S/V60   714
Volkswagen Passat 696
Kia Ceed 517

Topp 5 registrerade bilar i november

Modell: Antal:
Volvo XC40 1368
Volvo XC60 1340
Volvo S/V60 1335
Volkswagen Passat 1216
Toyota RAV4 883
 
Volkswagen ID.3 blir min nästa bil.
Ja
25
67
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.