Sex nya elbilar från Toyota – SUV först ut

Toyota kommer att lansera en helt elektrisk suv under 2021 – den första bilen på en ny elbilsplattform. Suven ska snabbt följas av flera olika elbilar.

Sex nya elbilar från Toyota – SUV först ut

Den kommande el-suven ska motsvara RAV4 i storlek, men får troligen ett annat namn. Enligt Toyota är konstruerad för den europeiska marknaden och kommer att byggas i fabriker i Japan som är utsläppsneutrala.

Den nya elbilsplattformen heter e-TNGA och har utvecklats tillsammans med Subaru. Toyota planerar för närvarande att bygga sex olika elbilar på plattformen som kan anpassas för olika axelavstånd och spårvidd.

Linjerna från RAV4 känns igen, men axelavståndet ser ut att bli större.

Toyota har tidigare sagt att de ska göra en kompakt-suv tillsammans med Suzuki på den nya plattformen. Det ska också komma en crossover, en sedan, en stor suv och en MPV. Vi kan även förvänta oss två olika helelektriska Proace transportbilar.

Toyota hävdar att deras erfarenhet från att bygga hybrider gör att de kan göra en elbil som är väldigt energieffektiv.

2025 ska Toyota sälja 5,5 miljoner elbilar årligen. För att lyckas med det ska fler än 60 nya eller uppdaterade elektrifierade modeller lanseras fram till 2025.

 

Toyota har gjort flera helekektriska konceptbilar baserade på RAV4 genom åren.

Den som vill köra miljöbil, men inte batterieldrivet, kan snart köpa nya Toyota Mirai som uppges vara relativt lågt prissatt för att vara en vätgasbil. Europa-priset är 64.000 euro, vilket är mindre än en Tesla Model S med motsvarande räckvidd kostar. Det är inte klart vad nya Mirai kommer att kosta i Sverige, men priset blir lägre än för den gamla modeller som kostade 798.000 kronor.

Vätgasbilen Toyota Mirai.

Äntligen! Jag längtar efter en helt elektrisk Toyota-SUV!
Ja
203
59
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.