Trehjuliga elbilsuppstickaren – med svinlång räckvidd

Aptera 3 EV har riktigt imponerande aerodynamik.

Trehjuliga elbilsuppstickaren – med svinlång räckvidd
Det är tydligt att Aptera har hämtat inspiration hos Tesla Model 3.

En av grundstenarna i jakten på räckvidd är aerodynamik. Hur "hal" en bil brukar anges i cd-tal. Tesla Model 3 har till exempel ett cd-tal på 0,23 och Polestar 2 har ett motsvarande på 0,28. Aptera 3 EV slår dock de bägge på fingrarna med det vansinnigt hala cd-talet 0,13.

Ett stort batteri är också bra att ha om man eftersträvar räckvidd, och Aptera 3 EV kryssar även i den boxen med ett batteripaket på 100 kWh. Trehjulingen har också solpaneler på taket som kan bidra med 64 kilometers räckvidd om solen ligger på.

En annan noterbar detalj är den extremt låga förbrukningen. Aptera uppger en förbrukning på 100 Wh per mile. Översatt till våra mått blir det 6,25 kWh/100 km. Som jämförelse kan vi använda Hyundai Ioniq som är en av de snålaste elbilarna som vi testat. Den hade en förbrukning på 13,6 kWh/100 km i senaste testet.

Känner man att 160 mils räckvidd inte riktigt är nödvändigt går det att speca sin Aptera 3 med antingen ett batteri på 25 kWh, 40 kWh eller 60 kWh. Drivningen sker antingen fram eller via alla tre hjul.

Några effektsiffror är inte kända ännu men Aptera 3 är riktigt snabb. Framhjulsdrivna modeller fixar 0–100 km/h på 5,5 sekunder, medan den trehjulsdrivna värstingen gör samma sprint på 3,5 sekunder.

När effektsiffrorna väl blir kända lär det inte röra sig om några tusentals hästkrafter, utan nyckeln till Aptera 3:s snabbhet är den låga vikten. Modellen med det största batteriet ska nämligen väga under ett ton.

Carscoops rapporterar att Aptera EV 3 kommer att kosta från 25.900 dollar i USA och fullsmetad ska den kosta strax över 46,000 dollar. Den går inte att köpa i dagsläget, men det går att lägga en handpenning på 100 dollar om du vill säkra ett exemplar.

 
Hoppas att denna blir verklighet!
Ja
184
24
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.