Bekräftat: Volvo Cars ska bygga elmotorer i Skövde

Investerar totalt 700 miljoner kronor de kommande åren.

Bekräftat: Volvo Cars ska bygga elmotorer i Skövde
Volvofabriken i Skövde ska bygga elmotorer. Volvo Cars gör totalt en investering på 700 miljoner kronor i fabriken.

Förra veckan kunde rapportera om Volvo Cars nya motorbolag, Powertrain Engineering Sweden AB, som ska bygga hybriddrivlinor i Skövdefabriken. I samband med att den nyheten dök upp började det också spekuleras i om det också ska byggas elmotorer i Skövde.

Det blev precis bekräftat av Volvo Cars. En stor investering på totalt 700 miljoner kronor ska göras de kommande åren och från 2025 ska Skövdefabriken ha fullskalig produktion av elmotorer. I den inledande fasen ska man montera elmotorer. 

Motorfabriken i Skövde är en historiskt viktig plats för Volvo Cars. Den allra första Volvobilen från 1927 hade en motor byggd i Skövde.

– Medarbetarna på fabriken i Skövde är kompententa och engagerade i att leverera högsta möjliga kvalitet. Därför är det naturligt att de blir en del av vår spännande framtid, säger Javier Varela, senior vice president Industrial Operations & Quality på Volvo Cars.

Denna nyhet innebär att Volvo Cars inom kort har kontroll över både utveckling och produktion av sina elmotorer. Volvo menar att det kommer att resultera i "större landvinningar inom energieffektivitet och generell prestanda".

Sedan tidigare finns ett batterilabb i Göteborg, som vi har besökt, och ett laboratorium för elmotorer i Shanhai.

Volvo Cars har som uttalat mål att från 2025 ska hälften av alla sålda Volvomodeller vara elbilar och resten hybrider.

Mycket glädjande besked!
Ja
108
3
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.