Volkswagens djärva mål: Ska bygga bilar snabbare än Tesla

VW:s vd Herbert Diess vill att Wolfsburgfabriken ska matcha Tesla Gigafactory Berlin i effektivitet.

Volkswagens djärva mål: Ska bygga bilar snabbare än Tesla
Kan bli full rulle i Autostadt om Herbert Diess får som han vill.

Teslas Gigafactory Berlin-Brandenburg ska i första hand tillverka Tesla Model Y och Tesla Model 3 för den europeiska marknaden. Därtill ska fabriken bli ett design- och innovationscentrum för Tesla. Målet för produktionskapacitet är också högt satt – två miljoner bilar om året.

"Hold my beer", kanske Herbert Diess tänkte när han nåddes av den uppgiften. För i ett internt möte skall han, enligt uppgifter till Automotive News, ha sagt att Volskwagenfabriken i Wolfsburg ska matcha Gigafactory Berlin i produktionseffektivitet.

Utgångsläget är bra. Fabriken i Wolfsburg producerar redan nu omkring 800.000 bilar om året. Men fabriken ska uppgraderas med den senaste elbilstekniken och mjuvaruutveckling.

LÄS MER: Volkswagenchefen: "Stora batterier är inte bra för miljön"

Enligt Automotoive News källor är siktet inställt på att matcha Teslas vd Elon Musks målbild om att en bil bara ska ta tio timmar att bygga. Ett mycket djärvt mål med tanke på att fabriken idag skruvar ihop modellerna Golf och Tiguan på omkring 20 timmar.

Fabriken i Wolfsburg ska genomgå stora förändringar den närmsta tiden och när de är klara ska den vara Volkswagens "banbrytande" fabrik med en stor andel automatiserad tillverkning. Det är också i Wolfsburg som VW:s kommande elbilsflaggskepp, vilken det nu blir, ska byggas.

Volkswagen ID 3 och ID 4 byggs i fabriken i Zwickau.

Hoppas byggkvaliteten inte blir lidande.
Ja
89
2
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.