Helomvändningen: Då kommer Apples självkörande bil

Project Titan verkade skrinlagt – nu drar ryktena igång på nytt.

Annons
Annons

Det började tisslas och tasslas om att teknikjätten Apple skulle ge sig in på bilmarknaden redan 2014. Men de senaste åren har det varit tyst om ”Project Titan”, som bilprojektet kallas, och vi kunde 2017 rapportera om att planerna skrinlagts. 

Men nu verkar Apple plockat upp den självkörande bilen ur skrinet igen, rapporterar Reuters och hänvisar till anonyma källor på Apple med god insyn i Project Titan.

Enligt de källorna är siktet inställt på att redan 2024 presentera en självkörande elbil med banbrytande batteriteknik. Det är just batteritekniken som ska vara den centrala delen i Apples satsning, vilken kommer ”dramatiskt” sänka kostnaderna för batterier samtidigt som räckvidden skall förlängas.

Om det rör sig om ett solid state-batteri, alltså ett batteri med en fast elektrolyt, låter vi vara osagt. En bil med ett sådant batteri väntas Toyota visa upp någon gång under nästa år.

Än så länge är uppgifterna vaga, men enligt Reuters är det inte mycket som tyder på att Apple själva skall bygga bilfabriker, utan tillverkning och montering kommer i så fall göra av en extern aktör.

Apple ska heller inte utveckla all självkörningsteknik på egenhand. LIDAR-tekniken ska exempelvis utvecklas på annat håll.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen