Magna och LG bildar samriskföretag – ska tillverka elbilskomponenter

Industrikoncernerna Magna International och LG Electronics ska bilda ett samriskföretag för att möta den ökade efterfrågan för elbilskomponenter.

Magna och LG bildar samriskföretag – ska tillverka elbilskomponenter

Den kanadensiska industrikoncernen Magna International och sydkoreanska LG Electronics ska bilda ett samriskföretag som enligt de två företagen ska möta den ökade efterfrågan för elbilskomponenter.

LG Magna-ePowertrain blir namnet på företaget som ska tillverka elmotorer, växelriktare och ombordladdare i Sydkorea, Kina och USA. Första kunderna blir amerikanska General Motors och brittiska Jaguar Land Rover, rapporterar Automotive News.

Magna tillverkar idag både bildelar och hela bilar som "legotillverkare" åt en rad olika märken. Inom koncernen återfinns bland annat Magna Steyr i Österrike som sedan länge tillverkar Mercedes G-Klass men även BMW 5-serien, Jaguar I-Pace och Toyota Supra.

– Marknaden för elmotorer, växelriktare och elektriska drivsystem förväntas växa betydande fram till 2030 och samriskföretaget kommer att rikta sig mot denna snabbväxande globala marknad med en portfölj i världsklass, säger Swamy Kotagiri, tillträdande vd Magna International, till Automotive News.

LG Electronics ingår i teknikkoncernen LG tillsammans med bland annat batteritillverkaren LG Chem. LG Chem-batterier används idag i en rad olika elbilar på marknaden. Bland annat har man Volvo och Tesla bland sina kunder. LG Electronics tillverkar idag en elmotor och växelriktare som används i GM:s elbil Chevrolet Bolt.

– Vi tror att kombinationen av vår egna skicklighet med Magnas erfarenhet och omfattande historia kommer att förändra EV-drivlinevärlden snabbare än om vi fortsätter ensamma, säger Kim Jin-yong, vd för LG Electronics Vehicle Component Solutions Company, i ett pressmeddelande.

Samriskföretaget ska involvera fler än 1.000 anställda på LG-anläggningar i USA, Sydkorea och Kina.

Swarmy Kotagiri uppger till Automotive News att de "stora majoriteten" av dessa är idag redan anställda på antingen LG eller Magna.

Magna ska tidigare ha kontaktas av Apple om att tillverka en bil åt den amerikanska teknikjätten. De samtalen ska dock inte ha lett någon vart, rapporterar Reuters med hänvisning till en anonym källa. Magna har ännu inte kommenterat de uppgifterna.

Affären mellan Magna International och LG Electronics väntas gå igenom i juli 2021, förutsatt att den bland annat godkänns av både LG:s aktieägare och de involverade ländernas konkurrensmyndigheter.

 
Det här blir bra.
Ja
35
5
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.