Grönt ljus: Oslo och Bergen får förbjuda förbränningsbilar

Klartecken idag – Oslo och Bergen kan införa förbud mot bensin- och dieselbilar redan om två år.

Norge är ett föregångsland när det gäller övergången till elbilar och en stor del av bilparken är elektrifierad. Och fler lär det bil – i alla fall i Osla och Bergen. Dagens besked från den norska regeringen ger nämligen de städerna möjligheten att förbjuda förbränningsbilar helt. 

Ett första förbud i Oslo kan vara på plats reda om två år.

– Målet är att den första nollutsläppszonen ska vara på plats innan 2023, säger Lan Marie Berg, miljö- och transportråd på Oslo kommun till NRK.

Både Oslo och Bergen har legat på om ett förbud mot bensin- och dieselbilar men inte haft mandat att införa några sådana lokala regler. Men dagens besked ger alltså kommunerna själva möjligheten att införa ett sådant förbud.

I Oslo är det första steget att initialt förbjuda förbränningsbilar inom en speciell zon och sedan successivt utöka det området. Målet är att hela staden ska vara fossilfri 2030.

– Det vi vet är att Oslo ska vara en nollutsläppsstad 2030. Då ska alla bilar vara utslääppsfria. Det är ett väldigt tufft mål, men det är ett måste om vi ska förhindra de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna, säger Lan Marie Berg.

 

 

 
Helt rätt beslut!
Ja
147
214
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.