Volvo Cars och Göteborgs Stad i nytt samarbete: Ska skapa klimatneutral stad

Att minska antalet bilar i staden är helt i linje med Volvo Cars syfte, säger vd Håkan Samuelsson.

Volvo Cars och Göteborgs Stad i nytt samarbete: Ska skapa klimatneutral stad

Göteborgs Stad vill succesivt minska trafiken i innerstan och har som mål att staden ska vara klimatneutral år 2030. Därför går man samman med Volvo Cars i initiativet Göteborg Gothenburg Green City Zone, vars syfte är att skapa en helt utsläppsfri del av staden med klimatneutrala transportsätt och en uppkopplad infrastruktur.

Från Volvos håll är man nöjd med att få möjligheten att testa ny teknik skarpt i sin egen hemstad. Det ska snabba på utvecklingen av elektrifiering, delad mobilitet, autonom körning och nya säkerhetsfunktioner. Volvo ska dessutom provköra autonoma robotaxis på området, en produkt som är under utveckling hos dotterbolaget M. 

– I grund och botten initierar vi ett projekt som syftar till att begränsa antalet bilar i staden – vilket är helt i linje med vårt företags syfte. Vi vill vara med och skapa framtidens städer och se till att de fortsätter att vara beboeliga. Det här initiativet ger oss en möjlighet att göra just det och ta ansvar i vår egen hemstad på samma gång,säger Håkan Samuelson, vd för Volvo Cars.

Ett annat exempel på teknik som ska testas är så kallad geo-fencing. En teknik som BMW varit drivande i att utveckla. Enkelt uttryckt innebär det att man med hjälp av GPS-teknik kan "hägna in" ett område som utsläppsfritt. Laddhybrider som närmar sig det inhägnade området ser då till att gå över till enbart eldrift när man passerat in i zonen. Skulle det vara så att batteriet inte är tillräckligt laddat så använder sig bilen av förbränningsmotorn för att ladda upp batteriet innan man kommer fram till det utsläppsfria området.

En kritik mot det systemet är att det i praktiken bara flyttar utsläppen från ett ställe till ett annat, snarare än att sänka dem.

Men tekniken kan också användas till annat, till exempel hastighetsövervakning och en trafikinfrastruktur som kan dela information mellan trafikanter.

Vi vill använda vår kunskap och teknik för hjälpa till att skapa en framtida stad som är elektrifierad, uppkopplad, delad och klimatneutral. Detta är en möjlighet att föregå med gott exempel, genom att testa ny teknik och tjänster i en levande storskalig miljö kan vi visa att om det är möjligt här, då är det möjligt var som helst,säger Henrik Green, Chief Technology Officer på Volvo Cars.

Inom dessa zoner ska det dessutom finnas ett lättanvänt laddningsnätverk för elbilar och på sikt självkörande taxibilar. Green City Zone-initiativet inleds nu till våren och kommer trappas upp och byggas ut efterhand.

 

 
Bra initiativ!
Ja
31
19
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.