Vi reder ut: Detta gäller vid parkering på laddplats

Vad är en laddplats egentligen och vem får parkera där? Vem som helst? En elhybrid eller kanske bara elbilar och laddhybrider? Egentligen är det glasklart, men faktum är att inte ens parkeringsbolagen vet vad som gäller. Vi reder ut!

Annons
Annons

Först måste vi definiera vad en laddplats är. Enligt Transportstyrelsen är en laddplats en parkeringsplats med tilläggsskylten T-24. Då är det en laddplats. Sedan uppstår frågan: Vem får parkera på laddplatsen? En fråga som tydligt besvaras i Trafikförordningens tredje kapitel, paragraf 54:

”På en laddplats får endast fordon som kan laddas externt med elektrisk energi för fordonets framdrivning parkeras eller stannas.” 

Det är alltså inte tillåtet att parkera en förbränningsbil eller ens en elhybrid av Priustyp, eftersom dessa inte kan laddas externt med energi som behövs för fordonets framdrivning. En elmotorcykel är däremot välkommen att nyttja laddplatsen.

Men vad man också kan utläsa av texten i Trafikförordningen är att det inte är tvunget att bilen laddas med den står parkerad. Om det inte är ett så att det finns en lokal trafikföreskrift som säger det. En lokal föreskrift kan respektive kommun besluta om.

En kommun skulle således kunna bestämma att på laddplatserna som finns i den kommunen får man endast parkera med sin elbil eller laddhybrid om man sätter bilen på laddning. Men det är alltså ett undantag.

Vi reder ut: Detta gäller vid parkering på laddplats
Parkering med tilläggsskylt T-24. Alltså en laddplats.

Egentligen tydliga och klara regler. Men det händer ändå det blir fel. I höstas hörde läsaren Jimmy av sig och berättade att han fått en parkeringsbot (eller kontrollavgift som det egentligen heter) när han hade sin Audi e-tron parkerad på en laddplats vid hans arbetsplats utan att ladda.

Europark, som sköter parkeringen vid Jimmys arbetsplats, skrev då en parkeringsbot på 400 kronor med motiveringen: ”Parkering på parkeringsplats reserverad för visst fordonsslag.”

När Jimmy sedan ringer Europark och förklarar att hans Audi e-tron är laddbar och därmed kvalar in för att parkeras på laddplats får han svaret ”att fordonet är tvunget att vara inkopplat i laddaren för att få stå parkerad på laddplatsen”. Det stämmer alltså inte enligt ovan nämnda regler.

Han kontaktade då Oskarshamns kommun för att höra om det fanns någon lokal trafikföreskrift som i så fall skulle berättiga en bot, men fick aldrig något svar.

Jimmy överklagade då boten med hänvisning till att det är fordonsslaget som avgör om man får parkera på laddplatsen eller ej, inte huruvida bilen har laddsladden inkopplad eller inte. Efter några veckor får han också ett meddelande om att ärendet har avskrivits.

Annons
Annons
Rulla till toppen