Volkswagen klarade EU-målet, men ändå inte – tvingas böta

ID.3 och några smarta taktiska drag har räddat Volkswagen personbilar från att behöva betala dryga böter till EU. Men Volkswagen-koncernen klarade inte målet och får böta.

Volkswagen klarade EU-målet, men ändå inte – tvingas böta

EU kräver att nya modeller inte ska släppa ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer i genomsnitt. Med sina nollutsläpp är elbilar ett effektivt sätt att sänka snittet. 

Därför valde Volkswagen att hålla liv i e-Golf tills ID.3 var klar. Leasingpriserna på ID.3 pressades ned  och produktionen av ID.3 rusade i topp – allt för att sänka snitet.

Denna manöver hade inte ensamt räddat Volkswagen från böter. En annan bidragande faktor till sänkningen är att Volkswagen bildat en utsläppspool tillsammans med fyra elbilstillverkare: SAIC Motors, Aiways, LEVC och Next e-Go Mobile. Volkswagen får betala till de andra märkena för att deras elbilar hjälper till att sänka Volkswagens snitt. 

Sammanräknat blev Volkswagens koldioxid-utsläpp 92 g/km under 2020, en minskning med 22 procent från 2019.

 

Tvingas betala dryga böter

För Volkswagen-koncernen i stort gick det inte lika bra. De lyckades sänka förbrukningen med 20 procent, men hamnade på 0,5 gram över gränsvärdet.

– Vi missade målet för 2020 knappt på grund av Covid-19-pandemin. Volkswagen-personbilar och Audi kommer tillsammans med Cupras och Skodas nya elektriska modeller göra att vi når vårt mål i år, säger koncernchefen Herbert Diess.

I och med att Volkswagen-koncernen inte når upp till EU-målet tvingas de böta. Det kommer inte som någon överraskning och det finns pengar avsatta i budgeten för detta.

Bötesbeloppet är 95 euro per missat gram för varje såld bil. Volkswagen-koncernen tvingas alltså betala halva den summan då de missade gränsvärdet med 0,5 gram.

 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.