Nya regler: EU-märkning bringar ordning i laddkaoset

Vilken bil ska laddas vid vilken laddare? En ny märkning för både fordon och laddpunkter ska bringa ordning i laddkaoset.

Nya regler: EU-märkning bringar ordning i laddkaoset

Från den 20 mars 2021 måste laddplatser, elfordon och deras fordonsmanualer vara märkta med symboler som indikerar laddtyp. Detta är för att det ska bli lättare att ladda rätt.

Bakgrund till kraven är ett EU-direktiv om utbyggnad av infrastrukturen för alternativa bränslen. En gemensam EU-märkning av drivmedel och laddalternativ ska minska risken för skador på fordon och undvika kaos och förvirring på mackar och laddplatser.

– På sikt kan det förhoppningsvis också bidra till en positiv inställning till nya drivmedel med lägre växthusgasutsläpp. Det kan i sin tur underlätta omställningen och bidra till att vi når klimatmålen för transportsektorn, säger Ulrika Ågren, utredare på Transportstyrelsen.

Märkningen kom redan 2018 tillsammans med symboler för olika drivmedel, men har hittills varit frivillig. Samtidigt med märkningen för laddning införs symboler för dieseldrivmedlen E10, B7 och XTL.

– Det blir inga stora ändringar av den information som redan finns på bensinstationer och fordon. Den som tankar sitt fordon kommer att känna igen sig. Det nya är att nu ska också elfordon och laddningspunkter märkas, säger Ulrika Ågren.

 

De olika symbolerna kan delas in i grupper. Bensin-symbolerna är runda, diesel har en liggande kvadrat, gas en stående kvadrat och el en liggande sexhörning.

Inom respektive grupp skiljer man mellan olika sorters drivmedel eller laddtyp.

Bara bra med gemensam EU-märkning!
Ja
61
4
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.