Volkswagen och Microsoft i samarbete om självkörande teknik

Volkswagen-gruppen och teknikjätten Microsoft har inlett ett samarbete för att tillsammans utveckla teknik för självkörning.

Annons
Annons

Mjukvaru-utveckling har aldrig varit viktigare i bilindustrin. Övergången till elbilar och den pågående kapprustningen inom självkörande teknik har båda tvingat tillverkarna att utöka sin kompetens.

Just problem med bristfällig mjukvara har varit en lång följetång kring Volkswagens ”folkelbil” ID.3. Problem ska ha varit så stora att tillverkaren fick skjuta upp lanseringen av bilen.

Nu har VW:s mjukvaruföretag Car.Software Organisation inlett ett samarbete med Microsoft för att skapa en molnbaserad plattform för autonom körning, Automotive Driving Platform, som ska underlätta utvecklingen av förarhjälpsystem.

Microsoft har stor kunskap inom skalbara molntjänster. Vi har nytta av detta. Omvänt kräver denna plattform utvecklingserfarenhet av automatiserade körfunktioner för serietillverkning, säger Dirk Hilgenberg, vd för Car.Software Organisation i ett pressmeddelande.

Samarbetet mellan de två koncernerna är egentligen inte nytt. Volkswagen och Microsoft har samarbetat sedan 2018 på molntjänsten Volkswagen Automotive Cloud som tillhandahåller en rad olika digitala tjänster – i synnerhet uppdateringar över nätet (Over The Air, OTA) för Volkswagens modeller.

Vi gör bra framsteg med Volkswagen Automotive Cloud. Vi vill använda detta momentum för att utöka vårt samarbete, fortsätter Dirk Hilgenberg.

Det fördjupade samarbetet med Microsoft ingår i Volkswagens satsning på digitalisering som ska låta koncernen förvandla sig till ett ”digitalt mobilitetsföretag”. Totalt har man lovat investera cirka 27 miljarder kronor fram tills 2025 och öka andelen ”in-house”-utvecklad mjukvara i sina produkter från 10 till 60 procent.

Eftersom samarbetet gäller hela Volkswagengruppen kan vi vänta oss att se frukterna av samarbetet användas av samtliga av gruppens bilmärken – exempelvis Audi, Skoda, Seat eller Porsche.

De första Automotive Cloud-uppkopplade fleetbilarna ska börja testas på allmänna vägar i år, uppger Volkswagen. Produktionsstarten är sedan planerad till 2022. Integrationen av Automotive Driving Platform ska ske senare – när och under vilka bilmärken är ännu oklart.

Det återstår också att se om frukterna av samarbetet kommer hålla Windows Vista-kvalitet eller inte.

Annons
Annons
Rulla till toppen