Hyundai avslöjar mer om elbilen Ioniq 5

Den 23 februari är det premiär för Hyundais nya elbil Ioniq 5, men redan nu får vi veta mer om bilen.

Hyundai avslöjar mer om elbilen Ioniq 5

Ioniq 5 är baserad på konceptbilen Hyundai 45 som i sin tur är inspirerad av Hyundais första bil Pony. "45" syftar på att det var 45 år sedan Pony lanserades.

 

Det skiljer 45 år emellan Hyundai Pony och Hyundai 45.

Hyundai Ioniq 5 är en mellanstor crossover. Det innebär att bilen är högbyggd och suvliknande. Den följs senare av en sedan (Ioniq 6) och en stor suv (Ioniq 7). Sedaner får jämna nummer och suvar ojämna. Samtliga modeller bygger på den flexibla elbilsplattforman E-GMP med 800-voltsteknik.

Designen är väldigt kantig med många raka linjer och släta ytor. Det ger ett drastiskt annorlunda utseende än dagens Hyundai-modeller och markerar ett skifte till den elektriska bileran.

Kombinationen av stora hjul och lång hjulbas gör att Hyundai Ioniq 5 får liknande proportioner som en bil i Golf-klassen, men är en storlek större. ioniq 5 blir en direkt konkurrent till Volkswagen ID.4 och Skoda Enyaq.

Ioniq 5 kommer att säljas både med bak- och fyrhjulsdrift. På den svenska marknaden förväntas den fyrhjulsdrivna sälja bäst.

Inredningen är betydligt mjukare och gjord av "hållbara" material. Hyundai uppger att kupén ska vara rymlig och flexibel. Något som är möjligt tack vare ett plant batteri under golvet och lång hjulbas.

Mittkonsollen kan glida fram och tillbaka. Det frigör utrymme i kupén när bilen är parkerad så att alla i framsätet kan gå ut ur samma dörr om bilen är parkerad på ett trångt utrymme. 

Det går att skjuta fram baksätet så att en passagerare i framsätet lättare kan ta hand om barn eller djur i baksätet.

Hyundai har jobbat med att göra sätena extra bekväma så att förare och passagerare kan vila effektivt under tiden bilen laddas.

 

Hyundai Ioniq 5 lanseras den 23 februari, 2021. Då avslöjas alla detaljer om den kommande elbilen.

Här kan du se fler bilder på Ioniq 5.

 
 
Ioniq 5 är ju supersnygg!
Ja
102
13
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.