Rykte: Volkswagen överväger att börsnotera Porsche för att få pengar till techinvesteringar

Volkswagengruppen sägs överväga en separat börsnotering av sitt sportbilsmärke Porsche för att öka värderingen.

Rykte: Volkswagen överväger att börsnotera Porsche för att få pengar till techinvesteringar

Att det pågår en kapprustning i bilindustrin just nu om elektrifiering och självkörande teknik är påtagligt.

I täten finner vi Volkswagenkoncernen som i november lovade att investera 750 miljarder kronor på elektrifiering och digitalisering tills 2025.

Kanske är det inte så konstigt då att det nu ryktas att VW söker efter mer pengar till sin sparbössa. Bloomberg erfar med hänvisning till anonyma källor att VW nu talar med rådgivare om att knoppa av Porsche och lista det separat på börsen för att öka märkets värdering – en så kallad "spinoff".

VW pratar med rådgivare för att studera fördelarna med en potentiell börsintroduktion eller spinoff av Porsche, säger källorna som ska ha bett att få vara anonyma då informationen är konfidentiell.

Intäkterna från börsintroduktionen, som i sådant fall skulle ske någon gång nästa år, ska VW vilja använda till uppköp eller techinvesteringar, enligt källorna.

VW planerar att behålla en majoritetsandel i Porsche även om det börsintrodueras.

Diskussioner pågår, och det är inte säkert att de kommer att leda till en transaktion, uppger källorna till Bloomberg. VW har avstått att kommentera ryktet till tidningen.

Snarlika uppgifter har även publicerats av tyska Manager Magazin som citerar insiderkällor. Enligt tidningens uppgifter uppskattas en börsnotering av Porsche kunna dra in 200–250 miljarder kronor i kapital.

Det skulle också innebära att Volkswagengruppens övertagande av Porsche, som slutfördes 2012 delvis vänds.

De två företagen kom överens om en sammanslagning 2009 efter att Porsche, som själva varit på väg att köpa upp VW, istället hamnat i en akut finanskris.

Låter som en smart manöver.
Ja
45
6
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.