Ny statistik: Sverige har tredje störst andel elektrifierade bilar i världen

Norge i ensamt majestät i toppen – Tyskland sladdar.

Ny statistik: Sverige har tredje störst andel elektrifierade bilar i världen

Coronapandemin slog hårt mot bilindustrin både globalt och nationellt under 2020. I Sverige registrerades 292.024 personbilar under förra året, en minskning med 18 procent jämfört med 2019.

En minskning i stort, men laddbara bilar (laddhybrider och elbilar) ökade kraftigt under året – från en marknadsandel på 11,3 procent till 32,2 procent under 2020, enligt statistik från Bil Sweden.

Analysföretaget Statista har gjort en sammanställning över hur det ser ut med andelen laddbara bilar i Europa, Kina och USA, baserat på registreringsstatistiken för 2020. I topp ligger som väntat Norge med 74,8 procent laddbara bilar under 2020.

Det är långt före tvåan på listan, Island, som hade en andel på 45 procent under förra året. Därefter kommer sedan Sverige med 32,2 procent.

Noterbart är att de stora Europiska länderna Tyskland, Frankrike och Storbritanninen ligger en bra bit efter de nordiska länderna när det kommer till elektrifiering. I Tyskland registrerades 13,5 procent laddbara bilar, i Frankrike 11,3 procent och Storbritannien i sammanhanget endast 10,7 procent.

Världens största marknad för laddbara bilar sett till antal sålda enheter är Kina. Därför är det anmärkningsvärt att bara 6,2 procent av nyregistreringarna i Kina förra året var laddbara bilar. Ännu lägre andel var det i USA, bara 2,3 procent.

 

Andel laddbara bilar, angivet i procent.

Bra att Europa går i bräschen!
Ja
89
12
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.