Ingen fusion mellan Volvo och Geely – satsar på ny gemensam elplattform

Volvo Cars och Geely Auto kommer att samarbeta närmare framöver, men planerna på en fusion är skrotade. Det här blir företagens gemensamma fokus.

Ingen fusion mellan Volvo och Geely – satsar på ny gemensam elplattform

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson har under några års tid undersökt hur Volvo Cars Group och Geely Auto Group kan samarbeta närmare. Ett resultat av detta har blivit att tillverkning och utveckling av förbränningsmotorer flyttat till ett gemensamt bolag: Geely Volvo Automobile Technology.

Det har funnits planer på en fusion av Volvo Cars och Geely Auto, men nu är fusionen definitivt avblåst. Geely Autos vd Gui Shengyue förklarar varför:

– Vi är ansvarige inför våra aktieägare och vi tror att vi är mer konkurrenskraftiga som separata bolag, men med ett djupare samarbete som ger synergieffekter.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson ser framför sig tre områden där Geely Auto och Volvo Cars kommer att samabeta.

– Tidigare var utveckling av hårdvara, som en gemensam bakvagn, en viktig synergieffekt. Framöver är det viktigast att utveckla mjukvara tillsammans, jag tänker främst på teknik för autonom körning, lösningar för uppkoppling av bilar och den grundläggande mjukvaran i bilen, säger Håkan Samuelsson.

Han ser framför sig två olika typer av autonom körning, dels förarlös robot-taxi som körs i städer och dels helt självkörande privatägda premiumbilar. Håkan Samuelsson ser också en kraftig ökad efterfrågan på att köpa bil online i Europa.

En kommande gemensam elbilsplattform är redan under utveckling. Den kallas SEA kommer att användas av sju olika bilmärken för minst 16 olika bilmodeller.

Volvo Cars kommer att koncentrera sig på att växa inom premiumsegmentet, men kommer också hjälpa Lynk & Co med servicverkstäder.

Under pressträffen fick Håkan Samuelsson en fråga om vad Geely har betytt för Volvo Cars under de senaste tio åren.

– Våra mindre modeller som XC40 hade inte blivit verklighet utan Geely, svarade han.

 
Bra att Volvo fortsätter som fristående bolag!
Ja
113
3
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.