Tyska handlarna larmar: "Vi har slut på elbilar"

Kraftiga subventioner har lett till en elbilsboom i Tyskland. Samtidigt brottas tillverkarna med problem i sina leverantörskedjor.

Tyska handlarna larmar: "Vi har slut på elbilar"

Elbilssuget är stort bland tyska bilköpare. Så stort att landets bilhandlare nu larmar om att deras lager inte räcker till, rapporterar branschtidningen Automotive News.

Nyregistreringarna av elbilar i Tyskland triplades under 2020 till 194.163, enligt siffror från den tyska transportstyrelsen KBA. Det motsvarar en marknadsandel på 6,7 procent.

Volkswagen ID.3 låg i topp tillsammans med Renault Zoe och Tesla Model. Ökningen fortsatte också i januari då elbilsvolymerna mer än dubblades jämfört med januari 2020.

Det här började inte bara med höjningen av subventionerna till följd av pandemin, snarare började problemen när de statliga subventionerna höjdes i februari förra året", säger Thomas Peckruhn, chef för återförsäljarföreningen ZDK, till Automotive News.

Pandemin har dock påverkat tillgången, menar han. Leveranserna av elbilar som exempelvis Volkswagen ID.3 ska ha försenats flera veckor och bilarna "kunde inte levereras till oss i de volymer vi skulle ha velat".

Faktum är att det just nu råder kris i bilindustrin som har stora produktionsproblem på grund av en brist på datorchip. Det kommer särskilt olägligt för bilhandlare världen över; Mars och april brukar nämligen vara deras starkaste månader, noterar Automotive News.

Dessutom riskerar pengarna till landets saftiga elbilspremie på 90.000 kronor att ta slut. Nyligen förlängdes subventionerningen av elbilar i Tyskland till och med slutet av 2025. Samtidigt har man inte höjt det fasta belopp som sedan tidigare lagts undan för subventionerna och det kan därmed nu ta slut innan dess.

ZDK ska ha uppgett att deras 36.580 medlemmar just nu gör stora investeringar trots Tysklands tuffa ekonomiska läge. Handlarnas vinstmarginaler ska i snitt ligga på 1,2 procent i landet, långt ifrån deras mål på 3 procent.

ZDK dementerar också all spekulation om att handlarna beställt för få elbilar med flit eftersom man har sämre vinstmarginaler på dem och för att elbilar behöver mindre service än förbränningsbilar.

– Även om de senaste dieslarna verkligen är i nivå med elbilarna så är det inte sant att vi satsat på förbränningsmotorn. Vi har haft en neutral hållning när det gäller teknik eftersom det är kunden som i slutändan bestämmer vad som vinner, säger Juergen Karpinski, vd för ZDK, till Automotive News.

Jag tror att det beror på produktionsproblemen.
Ja
72
19
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.