Volkswagen: Vill ni att vi gör en ID.3 cabriolet?

Koncernbossen Herbert Diess och märkeschefen Ralf Brandstätter har delat konceptritningar av elbilen ID.3 med tygtopp i sociala medier.

Annons
Annons

Volkswagen överväger att bygga en eldriven cabriolet och har tagit till en PR-kampanj i sociala medier för att mäta intresset.

En ID.3 cabriolet? Det låter rätt tilltalande: njuta av naturen med taket nedfällt och den där omedelbara men tysta elektriska knuffen. Det kan ge en helt ny, extraordinär känsla av frihet”, skriver Volkswagenchefen Ralf Brandstätter i ett inlägg på sin LinkedIn-sida.

Han tillägger att konceptet är ”en väldigt lockande idé”, och att Volkswagen fortfarande funderar på hur man kan förverkliga det.

”För säkerhets skull har vårt designteam redan skissat fram några initiala idéer”, skriver Brandstätter om bilderna som delats.

Hans chef, koncernbossen Herbert Diess, tog själv till Twitter för att ställa samma fråga:

Designen påminner om cabrioletversionen av Volkswagens lilla crossover T-Roc, inte minst eftersom den har två dörrar istället för grundmodellens fyra. Den saknar också av helt förståeliga skäl vanliga ID.3:s kombilucka i bak.

Cabrioleter brukar i regel ha extra förstyvningar i golvet för att kompensera för att det inte finns något tak som ”knyter ihop” konstruktionen. Med tanke på att MEB-plattformen ID.3 bygger på är en så kallad ”skateboard”-konstruktion med en rejäl bottenplatta som huserar batteripaketet är det möjligt att det inte behövs i samma utsträckning – något som minskar utvecklingskostnaderna.

Volkswagen: Vill ni att vi gör en ID.3 cabriolet?

Den skulle inte heller ha mycket att konkurrera med från andra märken. Idag finns annars den mindre Fiat 500e med tygtopp. Tesla har haft sitt flagskepp med fällbart tak, Roadster, på gång ett tag nu men den ska lira i en helt annan division som hypersportbil.

Det finns också gott om plats i Volkswagens modellprogram. Tidigare nämnda T-Roc Cabriolet är numera märkets enda tygtopp. Innan dess fanns Volkswagen Beetle Cabriolet fram till 2019 och Golf Cabriolet fram till 2016.

Volkswagen: Vill ni att vi gör en ID.3 cabriolet?
Konceptbilen Volkswagen ID Buggy från 2019.

Det är för övrigt inte första gången som Volkswagen visar oss en taklös MEB-baserad konceptbil. Senast 2019 visade man upp den charmiga konceptbilen Volkswagen ID Buggy på Genèvesalongen. Den var då tippad att gå i småskalig produktion. Än har det dock inte blivit av.

Så, vad tycker du? Borde Volkswagen göra slag i saken och bygga en eldriven cab på riktigt till slut?

Annons
Annons
Rulla till toppen