”Vi behöver regler för besiktning av elbilar”

Antalet eldrivna bilar ökar kraftigt, men det finns inga särskilda regler för hur de ska besiktigas. Det vill branschen ha ändring på.

Annons
Annons

Besiktning av bilar görs för att värna om säkerhet och miljö. Elbilar fungerar annorlunda än bilar med förbränningsmotorer på många punkter, ändå finns det inga särskilda regler för laddbara fordon.

– Det vi saknar är delar som rör eldriften, batterier, uttag och så vidare, säger Tord Fornander, ordförande för Fordonsbesiktningsbranschen, till DN.

I dag kontrolleras inte högvoltsbatteriet, kablar och laddning.

– Det är Transportstyrelsen som har ansvaret för regelgivningen och jag förutsätter att de uppdaterar detta i takt med utvecklingen, svarade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en fråga från ordföranden för riksdagens trafikutskott Jens Holm (V).

I Norge är det betydligt vanligare med elbilar och där finns särskilda kontrollpunkter för eldrivna bilar. Där kontrolleras batteriet efter skador och läckor, man kollar också att kablage och kylsystem är intakta. Det sker även kontroll av laddkablar och -uttag.

”Vi behöver regler för besiktning av elbilar”
Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör för Transportstyrelsen.

– Vi har tittat en del på Norge, som har specifika krav på elfordon. Det vi ser är att studierna som gjorts inte visat några kraftfulla effekter av kontrollerna rent säkerhetsmässigt. Så det krävs ett arbete där vi tittar på vilka riskerna är och vad som ska kontrolleras. Det handlar inte bara om fordonen i sig utan också om infrastruktur, laddplatser och annat och riskerna kopplat till det. Där har besiktningsbranschen naturligtvis en viktig roll, men också andra myndigheter och aktörer, säger Transportstyrelsen generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Han vill se harmoniserade regler inom EU, inte bara kring besiktning av eldrift utan även kring systemen för autonom körning.

”I takt med att elbilar blir allt fler och allt äldre så kommer behovet av regelbunden kontroll av dessa fordon att öka. Därför behöver regelverket förändras redan nu”, skriver Fordonsbesiktningsbranschen i en rapport.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen