Porsches tunga investering: Äger nu 24 procent av elbilsuppstickaren

Porsche skjuter in 700 miljoner i elbilstillverkaren Rimac.

Annons
Annons

Porsche ökat sitt aktieinnehav i kroatiska superelbilstillverkaren Rimac lite pö om pö. Den första investeringen gjordes 2018 då man köpte tio procent av aktierna, därefter utökade man sitt innehav till omkring 15 procent.

Den senaste investeringen på 70 miljoner euro, 712 miljoner kronor i dagens valutakurs, gör att Porsche nu äger en fjärdedel av Rimac.

– Porsche har supportat oss sedan 2018 och det är ett privilegium att ha en av världens mest ikoniska sportbilstillverkare som en del av Rimac, säger Rimacs vd och grundare Mate Rimac.

Även från Porsches håll är man nöjd med samarbetet.

– Våra investeringarn i Rimac har visat sig vara helt rätt. Företaget har utvecklat otroligt bra teknik och vi kommer att utöka vårt samarbete steg för steg, säger Porsches ekonomichef, Lutz Meschke, till Automotive News.

Rimac blev om inte förr världskända när den förre Top Gear-programledaren Richard Hammond kraschade utför ett stup i en Rimac Concept One.

Efter det har man visat upp sin andra modell Rimac Conept Two. En superelbil med 1.914 hk och vansinniga 2.300 Nm som gör 0 – 96 km/h på 1,85 sekunder. Concept 2 ska ha premiär i år är det sagt, och Porsches investering lär inte vara någon käpp i det hjulet.

Även om det låter osannolikt så kommer det faktiskt en syskonbil senare i år som kan matcha de siffrorna – Pininfarina Battista. Den modellen var på blixtvisit i Sverige i höstas och vi var första media att få titta på bilen.

Annons
Annons
Rulla till toppen