VAG-chefen: Cupra ska bli "ungdomligt" elbilsmärke – batteritillverkning i Spanien

Volkswagenkoncernen ställer om ännu ett märke till eldrift. Seatfabriken i Barcelona ska på sikt bara tillverka batterielbilar.

VAG-chefen: Cupra ska bli "ungdomligt" elbilsmärke – batteritillverkning i Spanien

Det går undan nu. Seats avknoppade prestandamärke Cupra har knappt hunnit göra ett avtryck i bilvärlden efter tre år. Nyligen lanserade man sin första helt egna modell, mellansuven Formentor och för två veckor sedan visades den även i bensinvärsting-utförandet VZ5 med Audi turbo-radfemma.

Det skulle kunna tolkas som att Cupra ska köra vidare med förbränningsmotorer ett tag till. Men, så blir det inte, meddelar Volkswagenkoncern-vd:n Herbert Diess: Cupra ska nämligen bli Volkswagenkoncernens "ungdomliga" elbilsmärke.

Cupra kommer att bli det ungdomliga och helt elektriska bilmärket – aktivt i världen, fött i Spanien, skrev Diess under söndagen i ett inlägg på LinkedIn. 

Uttalandet kommer i och för sig inte helt oväntat. Märkets första elbil, det sportiga Volkswagen ID.3-syskonet Cupra Born (tidigare Seat el-Born) ska lanseras i år och har varit på gång ett tag nu.

Som del av den satsningen vill Volkswagen ställa om Seats bilfabrik i Martorell, Barcelona till elbilstillverkning.

Spanien har stor potential att bli ett nav för e-mobilitet i Europa, sa Diess efter att ha träffat Spaniens kung Felipe, premiärminister Pedro Sanchez och industriminister Reyes Maroto Illera vid en tillställning som hölls på fabriken med anledning av dess 70-årsjubileum.

Som del av projektet vill Volkswagenkoncernen också lägga en batterifabrik i Spanien.

Våra planer är djärva: Omvandling av Martorell till en helt elektrisk bilfabrik. Lokal cellproduktion i Spanien, uppbyggnad av infrastruktur för snabb laddning och grön energi, fortsätter han i sitt LinkedIn-inlägg.

Men, den satsningen är bara möjlig om man får bidrag av EU, menar Diess.

Vi behöver kommissionens stöd för att få det att hända.

Det har man goda chanser att få. EU satsar just nu hårt på att stödja olika inhemska batteritillverkningsprojekt för att minska beroendet av importer från i synnerhet Kina.

I januari godkände den Europeiska kommissionen ett miljardstöd till flera företag som bygger batterifabriker, inkluderande Tesla, BMW och svenska Nothvolt.

Spaniens regering vill också satsa på elbils- och batteritillverkning. Förra veckan gick landets industriminister Reyes Marot ut med att man vill använda EU-pengar för att bygga en delvis statligt konsortium med Seat och elbolaget Iberdrola för att bygga landets första batterifabrik, noterar Automotive News med hänvisning till Bloomberg och Reuters.

Landet har lovats 140 miljarder euro i stöd fram tills 2023 som del av EU:s pandemi-återhämtningspaket. Enligt uppgift planerar Spaniens regering att använda en stor del av pengarna för stora industriprojekt som ska hjälpa till att återuppliva och modernisera dess belamrade ekonomi.

Helt rätt att Cupra blir ett elbilsmärke!
Ja
51
12
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.